В последно време все по-актуална тема е евентуалното напускане на футболни босове. Говори се за развод между Коко Динев и Локо (Пловдив), както и между Николай Гигов и Локо (София). Берое вече смени собствеността през септември, за да се спаси от финансова криза.

Защо издържате клуба? Как си връщате парите, какво печелите? Все въпроси, които постоянно биват задавани на футболните ръководители. А в почти 85% от случаите тези хора стоят и наливат пари в бездънни ями. А насреща нищо. Да кажеш, че отборите им печелят трофеи да го правят с кеф.

Проверка на БЛИЦ установи, че едва петима от настоящите собственици на клубове от “А” група могат да се похвалят със спечелен трофей. Това са Гриша Ганчев (Литекс), Тодор Батков (“Левски”), Борисов и Иванов (ЦСКА), Венци Стефанов (Славия) и Николай Гигов (Локо София). Останалите – нула.

Гриша Ганчев е лидер по успехи в България. Това показва сухата статистика. Босът на Литекс е докарал в клубната витрина общо 9 купи, откакто издържа отбора. Бизнесменът бие останалите по всички параграфи – шампионски титли, купи и суперкупи на България.

На второ място, с едно отличие по-малко, е Тодор Батков. Под негово ръководство, от пролетта на 2004 година, “Левски” е спечелил 8 трофея.

Настоящите шефове на ЦСКА от “Титан” има още много хляб да ядат, за да помислят за успехите на лидерите. Димитър Борисов и Иво Иванов имат едва две отличия – спечелените тази година купа и суперкупа на страната. Настоящото ръководство е в Борисовата градина вече 3 години. Същата бройка отличия има и Венци Стефанов, макар Славия да ги спечели сравнително отдавна. Дубълът – титла и купа, на “белите” е от 1996 година. Босът на Локомотив (София) Николай Гигов за 17 години има само една спечелена Купа на България (1995).

Богати бизнесмени като Коко Динев, Никифор Вангелов и Митко Събев нямат нищо срещу парите, които са вложили.

Президентите на футболните клубове в “А” група:
Лудогорец – Кирил Домусчиев – няма трофеи
ЦСКА – Димитър Борисов и Иво Иванов (2 трофея) 1 купа, 1 суперкупа
Черноморец – Митко Събев – няма трофеи
“Левски” - Тодор Батков (8 трофея) - 3 титли, 2 купи, 3 суперкупи)
Славия - Венцеслав Стефанов (2 трофея) – 1 титла, 1 купа
Литекс - Гриша Ганчев (9 трофея) - 4 титли, 4 купи, 1 суперкупа
Черно море – Марин Митев – (няма трофеи)
Локо (Пловдив) – Коко Динев (няма трофеи)
Монтана - Замфир Замфиров (няма трофеи)
Миньор – Никифор Вангелов (няма трофеи)
Локо (Сф) – Николай Гигов (1 трофей) – 1 купа
“Ботев” (Враца) – Чавдар Атанасов (няма трофеи)
Берое – Боян Боев (няма трофеи)
Видима-Раковски - Ярослав Дончев (няма трофеи)
Калиакра - Венцислав Василев (няма трофеи)
Светкавица – Петко Матеев (няма трофеи)