Изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов заяви пред Дарик, че решението Александър Томаш да смени Томислав Стипич е абсолютно негово. Той подчерта, че Томаш е един смел и уверен в себе си треньор.

Г-н Филипов, защо се забави селекцията в ЦСКА?

Според мен селекцията в ЦСКА не се е забавила. Максимално използвахме тези три месеца, за да направим подмяната на отбора, да селектираме голям брой футболисти, от които имахме нужда. Гледната точка, че селекцията се е забавила сигурно е заради ранното започване на нашето първенство и негативните резултати на отбора. Селекцията е един целенасочен и планиран процес, който се случва доста бавно. За да се направи един добър трансфер, е нужно време от порядъка на няколко месеца. Това са преговори, убеждаване на футболиста да дойде в България, да се разберем с неговия клуб, което не се случва за една седмица, а ние започнахме юни, период, в който много рядко се случват трансфери. Свободните агенти изчакват до последно добри оферти. Когато искаш да направиш трансфер, преговорите с друг клуб са много тежки и протичат по-бавно.

Все пак можеше ли част от тези играчи, които бяха взети сега края на август – началото на септември, да бъдат взети по-рано?

Специално за тези играчи нямаше как да дойдат по-рано. Ние преговаряхме с голям брой футболисти. Някъде успяхме да убедим играчите да дойдат, но не успяхме да се разберем с клубовете. С други играчи ние не успяхме да се разберем. Те предпочетоха да играят в по-добри първенства. Тези трансфери, които станаха буквално в последните дни,  бяхме започнали с повечето да преговаряме още юни.

В крайна сметка обаче, гневът на феновете се насочи към Вас хората от ръководството, нямаше ли начин да се предотврати този гняв?

Този гняв на феновете е оправдан. Няма какво да се залъгваме. Резултатите са негативни, много лоши. Играта ни беше трагична последните четири мача, игра, която не приляга на ЦСКА.  Нормално е да има гняв, ние също сме ядосани. Никой, който обича ЦСКА не е доволен от това, което показва отборът. Има неща, които се случиха в клуба, но просто ние нямахме необходимото време да направим всичко адекватно. Със сигурност и ние сме допуснали грешки. От май месец досега имаше смяна на собственост, смяна на треньорски щабове, имаше освобождаване на голям брой от играчите, които бяха през миналото първенство, преговори с нови играчи, администрацията се подмени и се допълни с нови хора. Това са много процеси, които някои от тях не са видими за феновете, но те се случиха в рамките на тези три месеца. Аз смело мога да заявя, че със Стоян Орманджиев сме си вършили отговорно, честно и отдадено работата за интересите на ЦСКА и следваме тези интереси. Няма от какво да се срамуваме.

Казахте, че част от трансферите сега, са започнали като преговори по-рано. Каква част от тях са съгласувани с новия треньор Александър Томаш? Имаше ли играч, който бързо бе привлечен по неговото настояване и желание?

Имаше един играч, който той пожела да го вземем в последния момент, с който се съгласихме, разбира се и беше привлечен. Не искам да споменавам имена, защото няма да бъде коректно. Трансферите, които се случиха в последните дни буквално ги забавихме умишлено, за да може Томаш през последната седмица да одобри тези трансфери. Имаше още двама футболисти, които той ги отхвърли, тъй като не му харесаха и не ги взехме. За всяка позиция имаше избор от двама-трима играчи кой на него ще му свърши работа.

Днес обявихте и Лиъм Купър, да очакваме ли още нови играчи? Възможно ли е да се появи и друг футболист.

За Лиъм Купър, щастливи сме, че успяхме да привлечем толкова добър и класен футболист, с такава визитка. За него искам да подчертая, че Стилиян Петров много ни помогна, за да убеди Лиъм, че ЦСКА е едно добро място за него, където да продължи кариерата си. Повече играчи няма да взимаме в този трансферен прозорец. Ние както още в началото обявихме имаме план, този план е три трансферни прозореца, а след третия трансферен прозорец ние да имаме напълно изграден стойностен и силен отбор. За този трансферен прозорец целта ни беше да изградим една основа и да имаме баланс в отбора, което да ни позволи през зимния и през следващия летен трансферен прозорец да надградим на позициите, където нямаме нужното ниво.

Безспорно, Лиъм Купър е любопитно име като цяло за българското първенство. Какви са неговите първи впечатления?

Ние днес бяхме заедно с Лиъм, хареса му града, хареса му хубавото време, което го няма в Англия. Чувства се добре. Мисля, че Лиъм Купър ще бъде много полезен за нашия отбор с опита, който има, с нужната класа и с характера, от който в момента отборът ни се нуждае.

Споменахте, че текат преговори и за освобождаване на футболисти. Докъде стигнаха те? И не зациклили цялата ситуация с евентуалното освобождаване на Амос Юга, Брадли де Нойер, евентуално се заговори и за Шакич, че ще му бъде търсен нов отбор?

Ние след лошия край на пролетния полусезон се разделихме със седем човека – на пет им бяха изтекли договорите и не им ги подновихме. С Туфегджич и Бисмарк, които имаха действащи договори, се разделихме по взаимно съгласие. Вече с Амос Юга, Брадли де Нойер и Шакич ситуациите са по-сложни. Имахме желание да се разделим с тях, но те на този етап не могат да си намерят отбори и за това в момента се състезават във втория ни отбор, там тренират, там играят. Вече това е въпрос на преговори как ще се разделим с тях.

Към темата Александър Томаш, феновете питат пак Вас, хората от ръководството, защо сега взехте Томаш, а не лятото?

Защо? След последния мач, който се изигра на 2 юни и го загубихме от 1948, не можахме да се класираме за европейските клубни турнири, времето за избор на треньор ни беше много кратко, имахме буквално една седмица, за да изберем новия треньор. Обсъдихме шест вариант и се спряхме на Стипич, защото търсихме необременен треньор да дойде с по-свободно мислене, търсихме човек, който да изповядва офанзивен футбол – Стипич е такъв треньор, търсихме гладен за успехи човек, амбициран. Първите ни впечатления от Стипич бяха такива. Не искаме да си измиваме ръцете със Стипич. За да се стигне до тези резултати, вина носим абсолютно всички – ръководството, треньорът, футболистите, които са действащите лица на терена. Не искаме да си измиваме ръцете със Стипич. Смяната беше продиктувана от това, че просто Стипич не успя да намери отговор на психическия срив, който се получи след загубата от Спартак Варна. Трите загуби повлияха много лошо на отбора и за това се принудихме да направим тази смяна с Томаш. Томаш е треньор, който аз винаги съм харесвал. Томаш е треньор, който може да изгражда отбори и го е доказал в предните четири отбора, където е работил. Много добре подготвен е спортно-технически, има отличен щаб, с който работи заедно и са изградили много добра комуникация и начин на работа. Томаш е един смел, уверен в себе си треньор и е решителен, какъвто има нужда ЦСКА в момента. Преговорите с Томаш бяха две минути буквално. Това показва неговата смелост да поеме ЦСКА в такъв момент и да остави отбора, на който беше треньор Спартак Варна и отборът му вървеше. Дойде и прие това предизвикателство да постигне големи успехи в ЦСКА.

Да не звучи като голямо оправдание и алиби за Томислав Стипич, но ако той разполагаше с всичките тези играчи, които в момента са налични в ЦСКА, можеше да се задържи и малко повече? Не мислите ли така?

Предполагам, предполагам, че можеше. Във футбола трябва време, за да се изгради един стойностен отбор и да се получат добри резултати. Същото това време сега трябва да се даде на Томаш. Защо? Защото има доста нови играчи, които трябва да се адаптират към отбора, а отборът трябва да се адаптира към изискванията на Томаш. Ако Стипич разполагаше с тези играчи, да, нещата можеха да са по друг начин, но реалността беше такава, че ние нямаше как за началото на първенството да осигурим повече от този брой играчи, който осигурихме тогава, тези четири човека – Дюлгеров, Делова, Локило и Коялипу.

В крайна сметка всичко наред ли е с освобождаването на Томислав Стипич? Успяхте ли да се разделите официално, за да не се правят спънки пред ЦСКА?

В момента преговаряме условията, по които ЦСКА и Стипич да се разделят, за да бъде коректно, за да няма излишно напрежение и всичко да бъде коректно между ЦСКА и Стипич.

Имаше ли друг вариант сега за треньор на ЦСКА освен Томаш? Към него ли първо се насочихте?

Мога съвсем отговорно да кажа, че решението за Томаш е абсолютно мое. Аз съм сигурен, че Томаш е човекът, който може в този момент да извади ЦСКА от това състояние и да постигне отлични резултати. Не сме мислили за друг треньор. Решението беше категорично, че Томаш трябва да бъде човекът.

Не е ли неприятно да влезеш в историята като част от клуба, записал най-лош старт в цялата история на ЦСКА?

Със сигурност е така, чувството е неприятно, срамно е. Боли ни от това, което се случва, но за съжаление реалността в момента е такава. Единственото, което може да направим е да работим повече, отколкото досега и с резултати и победи ЦСКА да излезе от тази ситуация.

Има промени във футболния съюз, нов съдийски шеф, нов изпълнителен директор. Какъв е вашият коментар като представител на ЦСКА? Вярвате ли в промените, че нещо наистина може да започне да се променя?

Има промени. Георги Иванов като президент на федерацията постепенно виждам, че иска да подобри нещата в българския футбол. Както и на нас, така и на него ще му трябва време. Нищо не става от днес за утре във футбола. За да има добро развитие било на футболен клуб или на футболна федерация, трябва да има последователност в работата, стратегия, която да се следва и време. Това е рецептата.

В последните два мача на националния отбор ЦСКА нямаше представител. Как бихте коментирали това?

Това е жалко. Не говори добре за представянето на ЦСКА и за представянето на самите футболисти, които са потенциално за националния отбор. Тези футболисти трябва да мислят за представянето в клуба си, за да бъдат в националния отбор. ЦСКА винаги трябва да има представители в националния отбор, защото е най-големият клуб в България.

Къде ще се играе мачът ЦСКА – Берое?

В Благоевград, в петък или събота официално сигурно ще бъде обявено. Нашето желание е мачът да се играе в Благоевград, защото там има доста голяма фенска маса на ЦСКА. Мисля, че е идеално място за провеждането на мача с Берое.

Да бъдат ли феновете спокойни за строежа на стадиона? Вървят ли по план нещата?

За стадиона няма никакво място за притеснение. Стадионът ще бъде построен, стадионът ще бъде красив и ЦСКА ще има най-добрият стадион в България. Феновете няма от какво да се притесняват. Феновете трябва да идват да ни подкрепят, защото тези шест мача много липсваха на отбора. Донякъде лошите резултати се дължат и на тази липса на фенове, защото ЦСКА винаги е бил подкрепят навсякъде, където играе. Изведнъж, когато нямаш тази подкрепа, се чувстваш сам. За мен феновете винаги са били коректив, обективни и са изказвали своето мнение категорично. Когато отборът побеждава и върви, подкрепят отбора, когато има сривове, критикуват. Когато има критика, ние приемаме критиката. Хубаво е да има критика, но тази критика да бъде обективна и да не граничи с обиди.