Нова книга разкрива аферите в бургаския футбол. На пазара вече е "Футболна афера". Неин автор е Георги Костадинов - журналист в ТВ СКАТ. В книгата е обхванат периода от 1999 година до наши дни.

Описани са интересни събития от първите години на 21 век и концесията на стадион "Черноморец", която беше дадена на бизнесмена Ивайло Дражев и неговия ПФК "Черноморец". Отделено е специално внимание на скандалите с боса на "Нефтохимик" Христо Порточанов и дейното участие на тогавашния кмет Йоан Костадинов и интригите в местния футбол.

"Футболна афера" анализира процесите, които се случват в бургаския футбол и причините за тях. Според автора тази популярна игра става заложник на политическите интереси и боричкането за пари и власт, което води да убиването на футбола в града и унищожаването на базата.

Проследяват се и събитията в ПФК "Нафтекс", скандалите между Митко Събев и Христо Порточанов и напускането на клуба от последния. Отделя се и специално внимание на унищожението на "зеления" клуб и на създаването на ПСФК "Черноморец".

Книгата илюстрира поетапното задлъжняване на клуба по времето на Красимир Балъков и постепенното му довеждане до състояние на технически фалит. Големите обещания за стотици милиони инвестиции в проекта "Черноморец - Арина" също са детайлно проследени. В книгата се посочват и причините за съсипването на бургаския футбол с участието и на местните политици. "Футболна афера" проследява и трагедията на бургаските спортисти, които са принудени да тренират на почти унищожения стадион "Черноморец".

Посочени са точно и загубите и натрупаните дългове на ПСФК"Черноморец" и заплахата спортния комплекс да отиде в чужди ръце заради тежкото финансово състояние на футболния клуб. Паралелно с това се проследяват и събитията в "Нефтохимик", който през 2009 година направи опит за възраждане. Сега обаче клубът е заплашен от реално заличаване и ликвидация. Всъщност същото грози и "Черноморец". Така Бургас може скоро да остане без тимове в професионалния футбол.

"Това е книга за всички бургазлии, които обичат футбола и спорта. Това обаче е и четиво за всички хора, които милеят за спорта. Процесите, които доведоха да унищожаването на базата в града и до подмяната на исторически ценности и истини могат да се случат навсякъде. "Футболна афера" е книга, която всички истински обичащи спорта и футбола хора могат да прочетат", казва авторът Георги Костадинов.

0000_kniga.jpg