БЛИЦ разбра за скандали, разиграли се днес по обяд в БФС, където треньор се яви с цял отбор на извънредно заседание на Арбитражната комисия. Наставникът Альоша Андонов и десетина играчи обаче отново не успяха да разтрогнат договорите си с Бдин, след като наскоро решение по казуса не взе и Спортно-техническата комисия. Последните прехвърлиха топката на Арбитража, който днес не се произнесе и насрочи нова дата - 22 февруари.

Явилите се футболисти на Бдин, както и треньорът Альоша Андонов, са категорични, че няма да се върнат във Видин, където ги лъгаха цяла есен. Наставникът и няколко от играчите вече се преместиха в Светкавица (Търговище), но не могат да подпишат договори заради спънките, които им правят от Бдин. Ръководството на клуба от Западната "Б" група е имало наглостта да представи на тримата членове на Арбитража хвърчащ лист, на който със синя химикалка са били изписани имена на футболисти, някои от тях само с прякорите "Къро", "Мъро", "Мамаду", като след тях били посочени сумите, които са взели през есента.

Проверка в НАП обаче показва, че на футболистите на Бдин не са плащани осигуровки от 7 месеца. Още преди Нова година те депозирали в БФС молби за едностранно разтрогване на договорите си, тъй като са в пълното си право да го сторят заради неполучените по няколко заплати и премии. Исканията им обаче са отхвърлени, тъй като от Видин оспорват, твърдейки, че са се издължавали.

Сред подалите молби са Марио Метушев, Марио Близнаков, Иван Иванов, Мариян Станчев, Петър Трифонов, Станислав Антонов, Калоян Цветков и Любомир Иванов.

Случаят първо стартира, както е по процедура - чрез Спортно-техническата комисия, която имаше заседание преди дни. Тя обаче не се произнася и последва Арбитраж. На него е присъствал представител на Бдин - членът на Управителния съвет и адвокат на клуба Цецо Иванов.

Футболистите са били привиквани един по един в стаята за разпит. Най-странното обаче е, че треньорът Альоша Андонов не е бил допуснат вътре. Наставникът искал да свидетелства и да защити играчите. БЛИЦ разбра, че точно Андонов е влизал в ролята на касиер през есента, което обаче не му се е случвало често. През август ръководството му връчва сума пари, които той раздал на футболистите. Именно тогава за последно играчите са взели заплата, след което излиза, че са ритали за кеф до края на полусезона. Играчите прибрали по 600 лева и се разписали на ордера. След това обаче от ръководството решават да сложат по една "единица" пред въпросните шест стотака и така излиза, че са взели по 1600 лева за август. Кой клуб от "Б" група обаче плаща толкова високо месечно възнаграждение?

А най-скандалното в случая е, че СТК се произнася, въпреки факта, че от Бдин не предоставят оригинални ордери, а копия, както и въпросния хвърчащ лист, за който стана дума по-горе. И на всичкото отгоре в БФС приемат прякорите на футболистите, а не изискват пълните им имена.

Играчите коментираха пред БЛИЦ, че няма да оставят нещата така и ще продължат да се борят за правата си. Адвокатът на Бдин Цецо Иванов е обещал на следващото заседание на Арбитражната комисия да представи оригинални ордери, които обаче играчите са убедени, че ще бъдат фалшифицирани. Тогава те ще изискат експертизи, а също така обявиха и намерението си да сезират НАП за ситуацията.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ