Известният испански треньор Хавиер Ирурета е в България. Специалистът, направил име като треньор на Депортиво (Ла Коруня), бе забелязан от репортер на БЛИЦ в центъра на София.
Съществуват няколко варианта за пристигането на безработния в момента Ирурета у нас. Първият от тях е, че специалистът е в столицата на посещение при Любослав Пенев с когото се познават от престоя на треньора на ЦСКА в Испания. Освен това помощник на Пенев е и известният на Иберийския полуостров кондиционен специалист Хесус Паредес. Както е известно, на "Армията" гласят испанец да поеме ДЮШ.
Друг вариант е вероятни преговори между испанеца и собственика на Левски Тодор Батков. Ирурета може да се окаже наследник на Емил Велев начело на “сините”, след като Кокала е с последен шанс за оставането си в предстоящия в петък мач с Литекс. Любопитното е, че испанецът бе забелязан в близост до кантората на адвокат Батков на улица “Алабин”.
Трети вариант сочи, че известният специалист може да е на частно туристическо посещение у нас. В момента 61-годишният Ирурета е безработен и може да разнообразява старините си с разходки в различни краища на света, като България просто е една от поредните му дестинации.
Ирурета направи име с работата си начело на испанския Депортиво (Ла Коруня), като изведе тима до шампионската титла през 2000 г., Кралската купа през 2002 г. и Суперкупата на Испания през 2000 и 2002 г.
В треньорската си кариера е бил начело още на Сестао, Логронес, Овиедо, Расинг Сантандер, Атлетик (Билбао), Реал Сосиедад, Селта и Бетис, а за последно бе в Сарагоса. През март 2008 г. той напусна арагонския тим, след като загуби 4 мача поред./БЛИЦ