Новият председател на Управителния съвет на “Левски” Иво Тонев даде дълго интервю. Доскорошният шеф в Локомотив (София) говори за сгрешената лятна селекция, която най-много го дразни в момента, за новата политика в клуба и спазването на вътрешния правилник, както и за нещата, които трябва да се подобрят. Ето какво каза Иво Тонев пред БиТиВи:

-Г-н Тонев, знаехте, ли че ще станете новия силен човек на “Герена”?
-Даже не съм го предполагал. Нещата се случиха в края на миналата година. Моето лично мнение и решение беше да не се занимавам с футбол поне до лятото. Имам достатъчно лични и държавни ангажименти, както и в бизнеса, с който се занимавам. Ангажиментът ми към “Левски” дойде изненадващо и в последните дни ми отнема много време.

-Как се стигна до предложението?
-Имах разговор с Тодор Батков, който ако трябва да бъда коректен, не беше само един. Предизвикателство е да управляваш клуб като “Левски” и това е нещо, което би било стимул за работа на всеки човек, който се занимава с футбол.

-Вярно ли е, че лично премиерът Бойко Борисов ви е препоръчал?
-Вероятно ми има доверие, имали сме възможност дълго време да работим заедно, както в столична община, така и впоследствие, когато стана премиер на България, а аз станах председател на УС на спортния тотализатор. Нормално е да ми има доверие, но това няма нищо общо с “Левски”.

-Има ли някаква връзка между новите собственици и Бойко Борисов?
-Не съм запознат в детайли, а и вече заявих, че не искам да бъда запознат. Мисля, че предостатъчно беше анонсирано неговото желание да се намери спонсор на “Левски”, а и не само на този клуб. Той помогна на много отбори в България, най-вече на тези в провинцията. Не са малко отборите, на които се постара да помогне в тази тежка финансова ситуация.

-Какво изискват хората, които ще финансират “Левски”, за да е конкурентно способен не само у нас а и в Европа?
-Навсякъде всички хора, които инвестират във футбола, първото нещо, което искат, е да има перфектна организация, кристално финансиране и прозрачност на харчене на парите. От там се почва. Ако трябва да говорим, това е водещо и в останалите сфери на бизнеса и на живота. За да може да искаш нещо впоследствие.

-Това нещо има ли го в “Левски”?
-Има неща, които ми направиха лошо впечатление в дните, в които се запознах с работата в клуба, но повечето неща са професионално подредени и организационно клубът стои добре. Има какво още малко да се подобри, но в процеса на работа, след няколко дни, би трябвало официално да отговарям от името на “Левски”.

-Колко години са готови да инвестират новите спонсори на “Левски”?
-За момента договорът е за 3 години. Той предстои да бъде подписан.

-Най-големите успехи на “Левски” се свързани с Наско Сираков. Знаете, че ще ви сравняват с него, готов ли сте?
-Наско Сираков за мен лично е един от много малкото хора, които много, ама много разбират този занаят, как се управлява един отбор. Човек, от който в случаите, в които сме разговаряли, винаги съм се стремял да взема нещо от неговите мисли. Към днешна дата той е член на изпълкома на БФС, не работи не знам вече от колко години в клуб, а на мен ми не натрупаха 9 години, в които съм бил изпълнителен директор на Локомотив, а преди това още 5-6, в които бях технически директор, т.е. имам вече много години като ръководител. Същевременно управлявам много хора в други дейности. Считам, че имам опит как се управляват хора и финанси. Това са важни неща, които ми дават предпоставки и самочувствие да очаквам “Левски” да бъде най-добрият клуб в България. Наско Сираков е човек, който много уважавам и винаги бих приел съвет от него и бих се вслушал в него.

-Какво първо трябва да се промени в “Левски”?
-На първо място селекцията. Това е нещо, което най-много ми тежи. Нещо, върху което през последните 15 дни се опитваме да работим заедно с треньора и Георги Иванов. Има доста трудности, но вместо да се концентрираме изцяло за взимането на 3-4 класни и силни нови попълнения, в момента проблемите, които ни натискат сериозно, е как да се разделим с някои от сгрешените летни попълнения. Малко ме дразни, че вместо да се концентрирам с бъдещето, се занимавам с миналото. Това ми отнема от времето и концентрацията. Надявам се в следващите дни да се разделим с тези, на които не им е мястото в “Левски”.

-Появиха се слухове, че първият човек, който искате да си тръгне от “Левски”, е Георги Иванов. Той ви отвърна, че сам ще си тръгне, няма нужда да го гоните.
-Разбирам се добре с него, особено в последните дни може да се каже, че сме постоянно заедно. Преди това се чувахме постоянно по телефона, за да обсъждаме ситуацията в клуба. Той е честен и прям човек, поне засега виждам това и ми харесва. Така че не виждам проблеми той да остане в “Левски” и да продължи да работи. Всички, които в момента са в “Левски”, би трябвало да са спокойни. Всеки, който си изпълнява задълженията и работи в името на “Левски”, ще се чувства по-добре и отпреди. И обратно – този, който не си върши работата и не работи за каузата “Левски” и да бъде №1 в България, ще си тръгне.

-Феновете се обявиха против назначаването на Стилиян Шишков?
-В “Левски” и ЦСКА много силно е застъпена фенската любов и съответно фенското отрицание на хора, които са минали през другия клуб. Шишков е предложен на хората, които в крайна сметка влизат като спонсори в “Левски” и ще помагат финансово на клуба, за да бъде осигурен и стабилен. Това, което знам, говорих с него, видях се, той ще се занимава с конкретна и специфична дейност. Ако трябва да бъда честен, аз самият дори не се чувствам силен в нея. Все модерни думи – маркетинг, мърчандайзинг и какво ли още не. Това е една дейност, в която той е професионалист и има зад гърба си неща от тази част на бизнеса, в която е успял, съумял е да постигне някакви успехи. Той има много идеи в тази сфера, а точно в тази насока “Левски” куца. Има още какво да се направи феновете да чувстват клуба близо до себе си, да получават адекватна информация, все пак сме 2012 година. Надявам се да си свърши добре работата. Той ще бъде единствено член на Управителния съвет, няма да бъде на щат в клуба. Това дали е бил една година в ЦСКА или не, не мисля, че ще бъде най-важното в този случай. Може би на хората, които обичат “Левски”, им се събира малко повече. Ето, влиза човек като мен, който през целия си живот е бил в Локомотив. Може би им идва малко в повече, аз идвам от Локомотив София, а Стилиян Шишков го свързаха с ЦСКА. Публиката на “Левски” ви казах какво иска, иска да види добър отбор, който играе добър футбол, който печели купи и титли. Трябва да направя така, че всички хора да работят добре, клубът да бъде смазана машина. Ако това го постигна, този отбор ще бъде добър, ще печели купи и титли.

-Доволен ли сте от детско-юношеската школа на “Левски”?
-Има още какво да се желае. Изкуственият терен е в катастрофално състояние. Моето намерение е най-скоро време да стартираме работа по него. В общежитието има 32 деца, които спят, хранят се, осигурени са им прекрасни условия. Съблекалните трябва да се подобрят. Работата в ДЮШ е едно от най-слабите места в “Левски”. Това е нещо, което съм го наблюдавал, още докато бях в Локомотив. Има друга школа, която е изпреварила останалите три отбори от София - това е Славия. Там се работи изключително професионално и то не от вчера. И това нещо ще даде тепърва плодове. На мен ми се иска “Левски” да изпревари Славия в това отношение. Налагането на юноши в първия отбор е по-сложен процес и иска много сериозен подход и от треньора на първия отбор.

-Желаете “Левски” да спечели титлата.
-Моето желание е абсолютно реално. Знам, че няма да е лесно, но е реално да кажем, че аз вярвам, че ще се случи. Защо вярвам? Защото мисля, че ще успеем да вземем футболисти, с които в момента водя разговори, с двама от тях водя лично аз преговори. Харесва ми, че треньорът има увереност и самочувствие, грубо казано харесвам твърди глави. Искам да има и такива футболисти, а не добри момченца. Много ми се иска да завършим максимално бързо този процес, в следващите 10 дни да приключим, за да може треньорът да работи нормално и спокойно. Искам да виждам отбор, който играе със самочувствие и агресия.

-За да се случи това трябва да се справите с дисциплината. Да пиеш и да караш не е нормално.
-Аз бях човекът, който предложи Мариян Огнянов да бъде отстранен от отбора. Аз също не съм аскет, и на мен ми се случва понякога да пийна и да съм в момент, в който не би трябвало хората да ме виждат. Но се старая да не ме виждат. Имах разговор с Огнянов, казах му, че той е социален феномен. При него нещата изглеждат по коренно различен начин, той може да бъде пример за стотици хиляди деца като него. И е трябвало да помисли върху това нещо. Сега тази му постъпка съответно разочарова тези деца. Той е трябвало да мисли за тези неща и трябва да мисли от тук натам. Аз ще направя всичко възможно да се разделим по най-коректния начин с него, да намери своето бъдеще като футболист, дали ще бъде преотстъпен или ще бъде трансфериран, ще се разбере до седмица. Едно от нещата, което нашите футболисти ще разберат съвсем скоро, е, че ще бъда безкпомпромисен. Не ме интересува как се казва, колко пари струва и колко е важен на “Левски” даден футболист. Ако той руши имиджа на клуба, няма да има прошка за него.

-Нормални ли ви се виждат възнагражденията на играчите и има ли нужда от ограничения?
-Има една част от играчите на “Левски”, които получават адекватно възнаграждение и друга част, които не трябва да са в “Левски”. Ще бъде срамно да коментирам заплатите им.

-Каква е разликата в работата в общината, тотализатора и клуб като “Левски”?
-Различно е навсякъде. Общината е работа, в която като председател на комисията за младежта и спорта, се стремя да направя най-доброто за развитието на масовия спорт за град София. Радвам се, че още, когато г-н Борисов беше кмет, направихме до сега 69 спортни площадки.

-Разбрахте ли се заплатата, която ще получавате в “Левски” или това е тайна?
-Може би ще говоря на тази тема след време. Нямам нужда от никаква заплата в “Левски”. И през последната година и половина не съм бил зависим от Локомотив София финансово. Така че няма как да имам нужда да получавам пари от “Левски”. В крайна сметка обаче ще полагам труд и предстои да го уточним. Но това е последното нещо, което ме интересува.

-Как да завършим този разговор?
-Трябва всички да сме позитивни, тъй като ситуацията навсякъде е трудна. България е една малка държава с недобре развита индустрия, икономиката ни работи трудно. Конкретно за футбола - той има нужда от качествени хора, които да работят и играят. Има нужда и от финанси, които ако бъдат управлявани правилно, ще има дълго време пари. Да си пожелаем интересно първенство и първенство, в което “Левски” да стане шампион и да спечели купата на България./БЛИЦ