ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Най-добрият български рефер Георги Кабаков участва в пресконференцията на съдийската бригада, получила от БФС наряд за вечното дерби между ЦСКА и Левски в събота. Пловдивчанинът е назначен за асистент ВАР на големия мач. Подобна медийна проява с участието на футболни арбитри преди мач е историческа и за първи път се прави в България. Идеята за пресконференцията е на председателя на Съдийската комисия Давид Фернандес Борбалан.

„Не е в моята компетенция да отговоря дали е редно, или не, да съм на ВАР във втори пореден мач на Левски. Съдиите са професионалисти и когато получат наряд, трябва да си свършат работата“, заяви Кабаков.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

„Всеки съдия на терена излиза с мисълта да се справи по най-добрия начин и да не прави грешки. Ако се намеси ВАР, значи е допуснал грешка. Има редица футболни федерации, които не са приложили тази система по обективни и субективни причини. ВАР е застраховка за грешки. Когато си назначен за ВАР, знаеш, че нямаш застраховка и отговорността е голяма, тъй като има ситуации, в които си длъжен да се намесиш и такива, в които нямаш право, защото следваш протокола на ФИФА. Това е особено важно за международните съдии, тъй като сме под мониторинг на световната централа. Всеки футболен запалянко би бил учуден, ако в даден шампионат критериите са едни, а в България са други. В английското първенство има малко по-специфични инструкции. У нас следваме изискванията на ФИФА и УЕФА“, допълни най-добрият роден рефер.

„Ние сме хора, които взимаме решения и понякога не са най-правилните. Когато някой футболист на празна врата не вкара и това доведе до загуба, възможно ли е да се получи реакция от феновете? Не би трябвало, нали? Мисля, че в годините от 2007 насам, около 16 години (от 2013 г. съм международен съдия), във всички мачове, които сме водили, сме показали, че можем да работим добре под напрежение. Не е приятно, когато си със семейството си, пътуваш и някой по-краен запалянко реши, че не си му симпатичен и започне атака срещу теб. Причината за това е, че сме разпознаваеми лица. Ние можем да устоим на напрежението, но когато се атакуват най-близките, най-много боли. Това е причината повечето да нямаме профили в социалните мрежи. Феновете са креативни, което е жалко. Трябва да се обединим около магията на футбола, не трябва да се сее омраза.“

„Имаме опит с чуждестранни съдии в дербитата през последните години и си спомняте какъв е резултатът, но не е коректно да коментирам колегите. Не сме безгрешни. Обидно е когато при дадена грешка, се търси умисъл. Не сме удовлетворени, когато има ситуации, при които има грешки и няма как да се намесим. Има записи на комуникацията, няма как да заобиколим законите. Не се чувстваме щастливи, бъдете сигурни“, коментира пловдивчанинът.

„В правилата на играта е описано, че жълт картон е възможно да бъде показан за вербална или невербална проява, която може да уронва имиджа на съдията или състезателя. Ние нямаме информация за броя на картоните на състезателите, не водим статистика кой колко картони има. Не се е случвало от някой клуб да ни предупреждават за даден играч, ако има повече картони и е пред наказание“, призна Кабаков.

Реферът отговори и на въпрос дали има амбиция някой ден да се изкачи до президент на БФС: „Аз лично нямам амбиции, за всеки е индивидуално.“