Ден след като Община Стара Загора подписа договор за изпълнение с "Енергострой" ДЗЗД за изпълнението на обществената поръчка за модернизация на осветлението на стадион "Берое" започна работата по проекта, пише Beroe Online.

В първа стъпка ще бъдат демонтирани всички стари осветителни тела ("Филипс", произведени в Белгия), а във втора ще бъдат поставени нови с марката "Дженерал Електрик", както и ще бъдат подменени кабелите. Освен това ще бъде поставено аварийно осветление за тъмната част от денонощието, включително за случаи на евакуация. Ще бъде поставено и ново електронно табло с размер 32 кв. м.

Както е известно, за изграждането на осветлението се ангажираха лично премиерът Бойко Борисов и депутатът и кандидат за кмет на Стара Загора Живко Тодоров, а финансирането бе осигурено от мощни държавни фирми от региона. Сумата, която е осигурена е около 750 000 лева и ще бъде внесена под формата на дарение в Oбщина Стара Загора след сключване на съответния договор.

Лично премиерът Бойко Борисов секунди преди да обяви официално сделката за смяната на собствеността в Берое каза пред феновете на отбора: "На 26 октомври ще е готово осветлението."

Към този момент срещата Берое - Славия от XI кръг на "А" група, предвидена за телевизионно излъчване е насрочена за 27 октомври (четвъртък) (заради изборите за президент и местните избори същия уикенд) от 18:00 часа и трябва да се играе на осветление.

Стадион "Берое" ще бъде осветен като "Парк де Пренс", на който България победи Франция на 17 ноември 1993 г., по пътя към легендарното четвърто място на Световното в САЩ през 1994-а и като "Уембли", който прие тазгодишния финал на Шампионската лига. За стадиона в Стара Загора са предвидени същите прожекторни осветителни тела като на тези два световноизвестни стадиона. Освен това, всички любители на спорта ще могат да наблюдават състезания в тъмната част на деня и по ТВ с чудесна картина, отговаряща на всички изисквания на УЕФА и ЕНЕК - Европейска сертификация за осветление. Благодарение на енергоспестяващите технологии, Община Стара Загора ще заплаща консумираната ел. енергия за всеки мач с 30% по-ниска цена от тази досега. Осветителните тела са от фирмата GE Lightning, модел EF 2000.

Спечелилата фирма Консорциум "Енергострой България" ДЗЗД е регистрирана в София. 50% от капитала й е собственост на група нефизически лица, другите 50% са собственост на "Димов Къмпани" ЕООД.