ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

В спортния подкаст БЛИЦ Live ви представяме един перспективен млад футболист Теодор Андреев. От интервюто ще разберете каква е връзката между Тео и Христо Стоичков и коя е голямата му мечта. БЛИЦ му пожелава от все сърце тя да се сбъдне, защото България никога не бива да загърбя своите таланти, а напротив – да им подава ръка.  

-Тео, ти си роден на 8 февруари. Знаеш ли кой друг е роден на 8 февруари?
-Да, легендата Христо Стоичков. Той е оставил голяма следа не само у нас, но и в световния футбол. Стоичков е огромно име в историята на Барселона, в България – на ЦСКА. А през 1994 година с националния отбор на световното първенство в САЩ оставя невероятни спомени на цяла България.

- Къде направи първите си стъпки във футбола?
-Родом съм от град Сопот, започнах да тренирам още на 6 години в Металик (Сопот). Първият ми треньор е Васил Максимов. Много благодаря на този човек, той ми е  дал изключително много – както във футбола, така и в живота. Вторият ми треньор в Металик беше Мирослав Митев. Той също ми е помогнал и на терена, и извън него, благодаря и на него. Престоят ми приключи там в пети клас. После ми звъннаха от Ботев Пд. Огнян Атанасов ме поиска – първият треньор на Стоичков. Дойде вкъщи за разговори. Изкарах изключителен 6-годишен престой в Ботев Пд. Там първият ми треньор е Андрей Андреев. С него работих три години. Това е човекът, който може би най-много ми е помогнал във футбола. Само хубави неща мога да кажа за него. В Ботев съм тренирал и при Румен Байрев, който е бил и футболист на Ботев – изключителен човек. Последният ми треньор в Ботев беше Георги Йонов. Ботев е моят любим отбор. Като цяло престоят ми в Ботев беше отличен, незабравим. Баща ми ме запали по отбора още като бях малък.  За мен този отбор е всичко. Ходихме на мачове. На 4-5 годинки бях, когато бях на стадиона с баща ми. Мечтата ми да заиграя там се случи. Ботев ще е до края на живота ми в сърцето.

-Как виждаш Ботев Пловдив в момента. Има ли сили отборът да върне славата си?
-Много се надявам. Надявам се и отборът да започне да налага български футболисти. Там в момента се налагат чужденци и това ме наранява, защото аз искам да е така. Надявам се, ако може, скоро да заиграя за мъжкия състав на Ботев, където бих дал всичко от себе си. Това е голямата ми мечта. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+) 

-Тео, ти каза една голяма истина - че налагането на чужденци спъва твоето и развитието на други българи. Пожелавам ти от сърце мечтата ти да се сбъдне, защото освен теб има и други отлични таланти, които са пренебрегвани за сметка на чужденците.  Имаш престой и в Септември?
- Да, там изкарах година и половина. В Септември пак работих с треньора Андрей Андреев, с когото бяхме в Ботев. Той поиска да дойда в Септември и да помогна на отбора. Доста добри мачове записах, станахме шампиони на България до 17 години. В Септември работих и с Иван Гешев, който също беше преди това в Ботев, откъдето се познаваме. Изключително добър човек и треньор. Спечелихме купата на България до 18 години и играхме младежка Шампионска лига. Тренирал съм с мъжкия отбор на Септември. Последно бях  Крумовград, където изкарах една година.

-На какъв пост играеш?
-Опорен халф. Мога да играя и в по-предни позиция, зад гърба на  нападателя.

-Роден си през 2004 година. Това е годината, в която националният ни отбор за последно игра на голям форум. Смяташ ли, че с новия треньор Младен Кръстаич най-после ще се класираме отново на европейско или световно първенство?
-Аз следя националния отбор. Даже един от младите национали, който играе в Интер – Никола Илиев, ми е приятел. Надявам се отборът да прогресира, защото България има изключителна история във футбола. Хубаво ще бъде пак да сме на световни и европейски първенства.

-Имаш ли кумири във футбола?
-От българските футболисти, честно казано, нямам. В чужбина това е Кристиано Роналдо. Голям професионалист на терена и извън него. Показва на младите как да се справят в трудните ситуации. От отборите симпатизирам на Ливърпул, но сега тимът не е в добро състояние. Когато поведоха с 2:0 срещу Реал, очаквах да победят. Но Реал показа класа.

- Спомена баща си. Какво е за теб той?
-Татко е всичко за мен. Майка ми също е всичко за мен. Моят баща ми е помогнал не само във футбола, но и в живота, за което винаги ще му бъда благодарен.  
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: КАЛОЯН ГЕНЧЕВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ