Победа в днешния мач ще гарантира на Рома първото място в Група „Е” на Лига Европа. По този начин „вълците” ще си осигурят място сред поставените отбори. ЦСКА вече отпадна от по-нататъшно участие в турнира, но пък може да спечели първата си победа в групата. Успех на „червените” и равенство между Базел и Фулъм означава, че швейцарците и римляните ще завършат с равен брой точки, но Базел ще завърши на първо място заради по-добри показатели в директните двубои. Равен в София и победа на Фулъм в другия мач ще изравни англичаните по точки с „вълците”, но пък Рома е с по-добри показатели в директните сблъсъци.

ПРЕДИШНИТЕ МАЧОВЕ МЕЖДУ ДВАТА ОТБОРА
Рома спечели с 2:0 предишния мач между двата отбора от Група „Е” на Лига Европа. „Вълците” са записали победи и в трите си досегашни срещи с ЦСКА, като не са допуснали гол. През сезон 1983/84 римляните водени от треньора Нилс Лидхолм записаха две победи с по 1:0 над „армейците” на Апостол Чачевски. Тези срещи бяха от втория кръг на КЕШ.

МАЧЪТ В СОФИЯ НА 19 ОКТОМВРИ 1983 Г.
ЦСКА – Рома 0:1
0:1 Фалкао (63)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/CSKA_Septemvriysko_Zname_logo.png/120px-CSKA_Septemvriysko_Zname_logo.pngЦСКА: Георги Велинов, Георги Илиев (46-Красимир Безински), Я. Богомилов (69-Георги Славков), Васил Тинчев, Георги Димитров, Спас Джевизов, Цветан Йончев, Ружди Керимов, Радослав Здравков, Лъчезар Танев, Стойчо Младенов

 
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/63/ASRomaOldBadge.pngРома: Франко Танкреди, Себастиано Нела, Дарио Бонети, Убалдо Ригети, Фалкао, Алдо Малдера, Карло Анчелоти, Тониньо Серезо, Роберто Пруцо, Агостино ди Бартоломей, Бруно Конти (80-Франческо Грациани)

 

София, „Българска армия” – 30 000 зрители
Съдия: Мишел Вотро (Франция)

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* И двамата треньори Любослав Пенев и Клаудио Раниери имат силна връзка с Валенсия. Раниери на два пъти бе начело на „прилепите” (1997-99 и 2004-05), докато Пенев има 101 гола за първенство в 226 мача за тима между 1989 и 1995 г. Освен това италианецът е бил треньор на Атлетико (Мадрид) (1999-2000), а Пенев игра за „дюшекчиите” от 1995 до 1996 г. и спечели шампионската титла на Испания и купата на страната.

* Това ще бъде мач № 200 за Рома в европейските клубни турнири, като в предишните 199 мача има 96 победи, 43 равенства и 60 загуби. В тях „вълците” са вкарали 292 гола и са допуснали 192 попадения.

* Рома и ЦСКА до тази година само по веднъж бяха участвали в груповата фаза на втория по сила турнир на европейската футболна централа. И за двата тима това бе през сезон 2005/06 на купата на УЕФА, когато Рома продължи напред в турнира, докато ЦСКА не успя да прескочи групата.

* ЦСКА няма победа в последните си три домакински мача в Европа, като за последно се наложи с 1:0 над Дери Сити в третия квалификационен кръг на Лига Европа. Поражението с 0:2 от Базел 22 октомври сложи край на серията от 9 поредни мача без загуба у дома за „армейците”.

* Рома не е печелил като гост в Европа в трите си опита след победата със 7:1 над Гент в третия квалификационен кръг на Лига Европа.