Популярният не само в България,  но и в света журналист и статистик Румен Пайташев даде интервю пред БЛИЦ. Повод да го потърсим е написаната от него „Световна футболна енциклопедия“.  Отскоро на пазара е нейното поредно издание, отпечатано от Книгоиздателска къща „Труд“.

-Г-н Пайташев, колко време ви отне, за да актуализирате световната футболна енциклопедия?
-Доста време. Книгата беше планирана да излезе по-рано, но поради причини, засегнали цялата планета заради коронавируса, издаването й на бял свят се проточи.  Наложи се да я пиша няколко пъти в себе си. Актуализирах много факти и събития, защото във футбола нещата се променят, изникват нови герои и нови финали. Последните информации, включени в енциклопедията, са до 31 декември 2021 година. Надявам се тя да предизвика интерес към любителите на футбола. Това е книга, която се пише постоянно. Тя е вечна. Книга без край. Аз продължавам да я пиша, защото във всеки един момент световният футбол трябва да ми е в ръцете.

-Това кое нейно издание е?
-Пето издание. Четири са книжни и едно е на CD. Последното издание беше преди цели 12 години, а това е твърде голям период.

-Къде могат да намерят читателите книгата?
-Във всички големи книжарници в България книгата е в наличност.

-Какъв е критерият, за да попадне български или световен футболист в нея?
-Критерият го определям аз като автор. Не може да има единен критерий на базата на цифрови изражения. Давам пример. Ако се сложи даден играч да има над 20 мача в националния отбор, тогава в енциклопедията няма да попаднат Жоро Соколов, Сашо Костов, Никола Цанев. А това са светила не само в Левски и в ЦСКА, но и в българския футбол като цяло. Ето защо критерият не може да бъде ограничен. Хора от 50-те и 60-те години на миналия век ще останат вечно в съзнанието, те се предават от поколение на поколение. С играта си, с въздействието си върху трибуните те няма как да не намерят място на страниците на енциклопедията.  

-Колко станаха на брой написаните от вас книги?
-22 книги. Предстои да излезе и 23-ата, но засега ще се въздържа от  подробности.

-Феновете на Левски и ЦСКА очакват актуализация и на книгата ви за вечното дерби?
-Не мога да кажа нищо на този етап. Не само за вечното дерби, имам и други книги, които търпят актуализация. Тези за историята на световните и европейските първенства, това са фундаментални произведения, колкото и нескромно да звучи. В интерес на истината, в днешно време издаването на книга е сложен и труден процес. Книгата обаче си остава прозорец към смета. Световната енциклопедия е именно такава – прозорец към безкрайния и необятен футболен свят.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ