Първият футболен клуб в България е създаден в Русе, обявиха статистици от дунавския град. Според изготвена от тях таблица се твърди, че фактически сегашният Дунав е и най-старият български футболен отбор, тъй като се явява пряк наследник на създадения през 1901 г. Торпедо и на другите два местни отбора Напредък (1906 г.) и Геолог (1908г.).

Така излиза, че българският футбол се ражда в Русе, пише "24 часа". Според местните статистици това е неоспорима истина, която трябва да кара русенци да се гордеят и да оценяват по достойнство усилията на тези хора, които 115 години са способствали по някакъв начин за запазването и развитието на футболните традиции на града.

В момента Дунав отново се готви да се завърне в "А" група и темата е изключително актуална в Русе и предизвиква еуфория сред местните фенове.

След русенци се нареждат Стрела, днешният Доростол (Силистра) от 1902 г., Найден Геров, днес "Левски" (Лом) и Стрела (Бургас), или Черноморец от 1905 г. Едва през 1907 г. се появяват Атлас (Варна) и Искра (София).