За първи път от години родните отбори избраха да тренират преди началото на първенството в българските курорти Банско, Правец и Тетевен пред далеч по-изкушаващите условия на Майорка, Анталия и Линц. Голяма част от футболните хора се чудят каква е причината за този избор.

БЛИЦ се опита да намери отговорите.

Основната причина босовете на червени, сини и бели да предпочетат страната ни е финансова. Преди по-малко от месец Народното събрание прие закон, с който забрани публичната реклама на хазартните оператори. Това от своя страна доведе до значително намаляване на бюджетите, които букмейкърите отделяха за спонсориране на отборите ни. Последиците от това бяха, че тимовете трябваше да съкратят бюджетите си драстично и то по средата на календарната година.

Друг основен фактор е провалът на ЦСКА и Левски за класиране в европейските клубни турнири. Това лиши двата ни гранда от минимум по 1 милион лева в касите им като допълнителни средства от телевизионни права и продажба на билети, на които те разчитаха. Липсата на европейски мачове удари по амбициите на двата отбора и вероятно натежа при избора им да останат у нас. За разлика от тях, класиралият се за лигата на Конференциите отбор на ЦСКА 1948 замина за Словения, която е любима дестинация за техния собственик Цветомир Найденов. Самият той пътува повече от 10 часа с автомобил, за да проследи отблизо контролата на играчите си с Марибор.

Важно основание при организацията на една подготовка е изборът на транспорт. При пътуванията си в чужбина отборите ни залагаха на чартърни полети. Проверка на медията ни установи, че въздушното такси излиза около 100 хиляди евро. В същото време подобна сума би покрила разходите за двуседмичен престой в наш курорт. 

Четвърти аргумент е приличното състояние на терените в този период от годината. Треньори и играчи останаха приятно изненадани от усилията, които работниците полагаха за поддръжката на игрищата да бъдат в добра кондиция. Това пролича от липсата на контузии по време на подготовката.

Единственото, по което нашата родина отстъпва на Запада, е нивото на хотелите. В чужбина комплексите разполагат с по-модерни съоражения, докато нашите, като че ли са си останали в 90-те години на миналия век. Независимо от това обаче за щабовете и състезателите са определящи качествените терени, на които могат да покажат своите футболни достойнства.

Тепърва предстои да разберем дали изборът на нашите отбори е бил правилен, като отговор на този въпрос ще даде тяхното представяне в шампионата, който стартира след броени дни.
Мартин СОРАКОВ