"На днешния 21 май преди точно 100 години българският национален отбор изиграва своя дебютен мач. Това се случва на стадион „Зимерингер“ във Виена, където сме победени от Австрия с 0:6", пише сайтът на БФС.  

"Създаването на представителен отбор, който да участва на олимпийските игри в Париж, е една от основните дискутирани теми на учредителния конгрес на Българската национална спортна федерация (16-18 декември 1923 г.). В началото на следващата година се стига до формирането на такъв, а по препоръка на знаменития деятел Хуго Майзъл за пръв селекционер е избран 26-годишният ляв халф на Рапид Виена Леополд Нич. Първоначално са картотекирани 22-ма играчи, представители на футболните центрове София и Варна, но по логистични причини отпадат шестима.

На 13 май българската група започва своето пътуване – от София до Лом те се придвижват с влак, а до Виена – с парахода „Сатурнус“. Навсякъде първите ни национали са посрещани от стотици свои сънародници, които изразяват подкрепата си към тях. 

На 21 май 1924 г. България излиза срещу Австрия в следния състав:
Петър Иванов – Вертер, Александър Христов – Шкубата, Симеон Янков – Симето, Гено Матеев, Боян Бянов, Димитър Манолов – Найдо, Димитър Мутафчиев – Мърцо, Никола Мутафчиев – Колишчето, Цветан Генев – Цеко, Константин Мазников – Дяволето, Кирил Йовович – Вагонетката.

"Запазили сме и техните прозвища, тъй като по това време те са почти толкова известни, колкото и имената им. От първите ни национали 9 са играчи на Левски, Димитър Манолов е представител на Славия, а капитанът Боян Бянов – на варненския Тича. Срещу себе си българите имат една от водещите футболни сили в Европа, което в комбинация с липсата на опит и прекалената амбиция водят до поражение с 0:6.

Най-важното обаче е, че България вече има своя представителен тим. Той ще дебютира няколко дни по-късно на олимпийските игри в Париж, където губи след сериозна борба от Ирландската свободна държава с 0:1. БНСФ пък е приета за член на ФИФА и така страната става част от световното футболно семейство, каквато е и до ден днешен.

БФС ще отбележи вековния юбилей на националите със специално издание, което ще бъде отпечатано през втората половина на 2024 г. В него ще откриете подробна статистика на абсолютно всички мачове на представителния ни тим от 1924 година до днес", добавиха от футболната централа.

 

На днешния ден преди точно 100 години българският национален отбор изиграва своя дебютен мач. Това се случва...

Публикувахте от Team Bulgaria в Понеделник, 20 май 2024 г.