Само четири клуба от "А" група са без запори на сметките си заради задължения. Останалите нямат право да получават "футболни" пари по телевизионни и рекламни договори и евентуални субсидии от УЕФА. Всички те отиват през БФС по сметки на съдия-изпълнители, които ги разпределят на футболисти, треньори, фирми или институции, които си чакат дължимото от елитните ни клубове, пише “Труд”.

Лудогорец, "Левски", Литекс и Славия" нямат този проблем. Доскоро запор е имало и за клуба от Ловеч, но оттам са изчистили дължимото. Най-сериозни са числата при ЦСКА, но се предполага, че клубът има и най-сериозен ресурс да погаси необходимите суми за падането на запорите. Особено тревожно е положението при Етър, Локомотив (Сф) и Миньор.

Ако не изчистят дълговете си до 31 март, клубовете рискуват да не получат лиценз за следващия сезон. Тогава е срокът за представяне на изрядна документация пред комисията, работеща под шапката на УЕФА към БФС. Стана традиция в началото на всяка календарна година темата с лицензите да е "гореща". От 2013-а контролът на европейската централа се очаква да е особено строг. УЕФА започва и периодичен мониторинг на "А" група с проверки на всеки три месеца.

Мярката е свързана с постепенното влизане в сила на правилата на финансовия феърплей. Според него клубовете трябва да отчитат разходи, не по-големи от приходите си.