Тодор Батков продължава упорито да пасува относно треньорския пост в Левски. И малоумниците разбраха, че Гонзо може да е футболна, но не и треньорска легенда. Че колкото и каквито опити да прави, ще си остане пълен аматьор на горещия стол. Там Георги Иванов се чувства неудобно и некомфортно, въпреки безспорното му старание да извади “сините” от спортно-техническата криза. Изборът за нов треньор на Левски е само един – Илиан Илиев. Крайно време е Батков да прогледне и осъзнае истината. Илиан отдавна е доказал, че освен брилянтен футболист е и отличен наставник. Резултатите са налице. Той буквално измъкна Берое от дупката и го съживи. Стори го без пари, без бюджет, без скъпи играчи и без нито една звезда. Превърна старозагорци от скромно тимче в сериозен състав, успял да победи през сезона Литекс с убедителното 3:0, Левски 1:0 насред “Герена”, ЦСКА с 1:0 за купата, а на старта на първенството препъна и Локомотив (София) с 2:1. Нито един тим освен Берое не можа да затрудни толкова много почти сигурният нов шампион на България. “Зелените” не само затрудниха, но и поставиха на колене ловешкия отбор с класически резултат. Играят бързо, разкрепостено, грамотно, макар че рядко виждат заплати. До тях обаче е не само треньорът, но и психологът Илиан Илиев. Никак не е лесно да накараш някого да гони топката прегладнял и зажаднял за пари, но нисичкият на ръст, но голям по характер Илиев го прави - и то по-твърде убедителен начин.

Ако в ЦСКА и в Левски бавят с по три месеца финансовите възнаграждения, в Стара Загора ги раздават при цъфтежа и увяхването на липите. И докато в Борисовата градина и на “Герена” прибират по 6000 евро и могат някак си да постискат зъби от едното до другото плащане, в Берое максималната заплата не надвишава 3000. Но не евро, а лева.    
Отделно Илиан е левскар. Душата му е синя. Млад е – едва на 41 години. И най-важното – не ламти за пари. Илиев ще излезе доста евтино на Батков, но собственикът на Левски не смее да предприеме нищо, явно съобразявайки се с Гонзо. Георги Иванов поведе словесна война с Илиан, който не остана по-назад и му отговори. Истинската битка между тях обаче ще я видим в сряда на градския стадион в Стара Загора. Илиев вече спечели първата с 1:0 на “Георги Аспарухов”. Както е тръгнало, амбициозният варненец ще ликува отново, а нищо чудно след месец да вдигне и купата на България. Дали и тогава Батков няма да е проумял кой трябва да е следващият треньор на Левски, истинският футболен Апостол, имащ сили да върне свободата и радостта на “Герена”?
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ