Новият треньор на Левски Ясен Петров ще направи дебют тази вечер срещу ирландския Дъндолк. Двубоят е от Втория предварителен кръг на турнира Лига Европа на стадион “Георги Аспарухов” от 20,45 часа. Новият наставник има задачата да тръгне с успех, който да направи по-лек реванша в Ирландия.

За последните 10 години само двама треньори на Левски са започвали с победи в евротурнирите. Това са Люпко Петрович и Георги Василев. Сърбинът стартира с категоричното 4:0 над Дюделанж (Люксембург) в Първия предварителен кръг на Шампионската лига през лятото на 2000 година. След това идват мачовете с турския Бешикташ, който се оказва непреодолимо препятствие за “сините”.

Гочето тръгна с успех начело на “сините” през лятото на 2003-а – 4:1 над казахстанския Атирау. “Сините” отстраниха този отбор, след което изхвърлиха Апоел (Рамат Ган), Славия (Прага) и стигнаха до 1/16-финалите, където отпаднаха от английския гранд Ливърпул.

Всички останали треньори на Левски за последните 10 години не успяват да бият в първия си мач в евротурнирите. Славолюб Муслин, Станимир Стоилов, Вили Вуцов, Емил Велев, Ратко Достанич и Георги Иванов тръгват с фалстарт на европейската сцена. Дори Станимир Стоилов не успя да постигне победа в първия се евродвубой. Мъри, който класира “сините” на 1/4-финал за купата на УЕФА и ги вкара в групите на Шампионската лига, се прочу в първия си мач в Европа. Под негово ръководство отборът направи 1:1 в София с Беверен, последва загуба с 0:1 и отпадане от скромния белгийски тим.

Антирекорд поставя Вили Вуцов. Младият специалист има само един – единствен мач начело на Левски в Европа. Това е неговият дебют и бенефис. През лятото на 2008 година “сините” губят от БАТЕ Борисов с 0:1 на “Герена” и след загуба и в “А” група Вили Вуцов подава оставка. Сменилият го Емил Велев дебютира за реванша в Беларус, но Левски отпада след равенство 1:1.

Сърбинът Ратко Достанич започна с 0:0 срещу ФК Баку миналото лято, отстрани тима от Азербайджан, но после отпадна от Дебрецен на прага на групите на Шампионската лига. Специалистът логично бе сменен, след което Гонзо пое треньорския пост. Иванов дебютира в Европа също със загуба – 0:1 при гостуването на Ред Бул (Залцбург) в групите на Лига Европа./БЛИЦ

Дебютите на треньорите на Левски в Европа в последните 10 години
Люпко Петрович
2000 година, Шампионска лига, 1 квал. кръг
Дюделанж (Люксембург) – Левски 0:4

Славолюб Муслин
2002 година, Шампионска лига, 2 квал. кръг
Сконто (Рига) – Левски 0:0

Георги Василев
2003 година, Купа на УЕФА, квалификационен кръг
Атирау (Казахстан) – Левски 1:4

Станимир Стоилов
2004 година, Купа на УЕФА, 1 кръг
Левски – Беверен (Белгия) 1:1

Велислав Вуцов
2008 година, Шампионска лига, 3 предварителен кръг
Левски – БАТЕ Борисов (Беларус) 0:1

Емил Велев
2008 година, Шампионска лига, 3 предварителен кръг-реванш
БАТЕ Борисов (Беларус) – Левски 1:1

Ратко Достанич
2009 година, Шампионска лига, 3 предварителен кръг
ФК Баку (Азербайджан) – Левски 0:0

Георги Иванов
2009 година, Лига Европа, групова фаза
Ред Бул (Залцбург) – Левски 1:0

Ясен Петров
2010 година, Лига Европа, 2 предварителен кръг
Левски – Дъндолк (Ирландия)