Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев проговори в ексклузивно интервю за БЛИЦ пред Ивайло Крачунов по най-горещите теми за първенството, елитните тимове и националния отбор.

- Г-н Фурнаджиев,  ясен ли е вече форматът за новата професионална футболна група?
- Както знаете, наели сме една от най-добрите консултантски компании в Европа, която движи проекта, тя е от Холандия. Все още се работи по окончателния вариант на първенството. До момента 18 отбора са подали заявка за участие в професионалния футбол. Ще има ясни и точни критерии, на които всички трябва да отговорят. След това документите ще бъдат прегледани и ще се реши колко отбора покриват критериите. Това, че 18 отбора са подали документи за участие не означава, че всички ще бъдат одобрени.

- От колко отбора ще се състои елитната лига?
- От толкова, колкото успеят да покрият критериите, които ще бъдат поставени пред тях.

- Ясна ли е съдбата на ЦСКА?
- Съдбата на ЦСКА зависи изцяло от това какви мерки ще бъдат предприети от тук насетне. В момента в клуба е назначен синдик. Вчера стана ясно, че г-н Васил Божков е подал писмо за оздравяване на клуба. Ще видим какви действия ще последват от страна на синдика и от Божков. ЦСКА има реален шанс да заиграе в новата лига.

- Какви са процентните шансове за връщането на „червените” в елита?
- Всичко зависи от синдика и дали той ще приеме предложения му оздравителен план.

- Каква стратегия ще предприеме ръководството на БФС, за да се поддържа постоянен интереса към българския футбол и да гарантира, че отборите са достатъчно финансово стабилни и няма да преустановят преждевременно участието си в професионалния футбол?
- Ние предприехме мерки в тази посока още през този футболен полусезон. В момента в Съдийската комисия към БФС работи един от най-добрите специалисти в Европа – Марк Бата. Той е и зам.-председател на съдийската комисия в УЕФА. Реалните резултати са налице – напоследък няма скандали в съдийско естество заради подобрената работа. Тази тенденция ще продължи. Работим по най-добрите европейски практики и се стремим да ги прилагаме, за да направим продукт на водещо ниво. По отношение на фалита на клубовете, то всички зависи от мениджмънта на дадения отбор. Това са отделни дружества с различна структура на управление. Нашите специалисти трябва да разберат, че едно е да си футболист, второ е да си треньор, трето е да си спортен директор и четвърто да си ръководител на клуб. Това са съвсем различни неща.
Доброто управление на един клуб зависи от това по какъв начин ще бъде ръководен. Много е важно на ръководните позиции в клубовете да бъдат поставяни професионалисти. Това, че даден човек е бил добър футболист не го прави добър треньор или добър мениджър и спортен директор. Тук не намеквам за никого. Просто искам да кажа, че в някои случаи на ръководни позиции се слагат хора без необходимите професионални качества. Добре е да почерпим опит от европейските клубове и да осъзнаем, че за съответната позиция се изисква подходящо образование, знания и опит. Не можем да слагаме хора без образование, опит и знания на водещи позиции във футбола и след това да чакаме от тях високи резултати. Големият проблем при някои от отборите е липсата на професионален мениджмънт и на хора, които знаят как да управляват.

- Кога според вас България ще има нов участник в групите на Шампионска лига?
- Участник в Шампионската лига мисля, че можем да имаме още тази година. Лудогорец, който е почти сигурен шампион, тъй като води с голяма преднина пред втория, има голям шанс да повтори пробива си в ШЛ. Отборът има добър треньор, ръководи се професионално и работи по правилен път. Така, че има всички шансове да успее да се пребори за участие в най-престижния футболен турнир в Европа.

- Имаме ли основание за оптимизъм за квалификационния цикъл на националния отбор за световното първенство?
- Падна ни се най-трудната група в квалификационния цикъл за световното първенство. От нашата група се класира само първият и най-добрият втори отбор.
Нямаме голямо основание за оптимизъм, но мисля, че сме на правилен път с националния отбор. Доказахме го с последните два мача. Да победим Португалия в Лисабон с Кристиано Роналдо и всички звезди, които играят там и след това да се надделеем над Македония, означава, че се движим в правилна посока. Сега ни предстои турне в Япония, на което момчетата да се обиграят окончателно и да изградят добър вътрешен колектив, за да дават максимума от себе си, когато носят националната фланелка. Това е нашата цел. Оттук нататък чакаме и играчи, които да играят постоянно в клубните си отбори, да са титуляри и да се развиват. Имаме и няколко млади надежди, на които залагаме. Работим и по привличането на един талант, който е наполовина българин и наполовина украинец, и играе в Щутгарт (б.р. - Борис Ташчи). Дали ще успеем да го привлечем зависи и от отношенията ни с украинската футболна федерация, защото ни е необходимо и тяхното съгласие.

Едно интервю на Ивайло КРАЧУНОВ