Загиналият в самолетната катастрофа в Колумбия Фелипе Машадо имаше български корени. При представянето си като футболист на ЦСКА през лятото на 2007 година той обяви, че баба му по майчина линия е българка.

С червената фланелка левият защитник донесе победата над Левски с 1:0 на 2 декември 2007 година, стана шампион (2008) и спечели Суперкупата на България (2008). Машадо, който бе роден на 13 март 1984-а, си отиде от този свят само на 32 години. 

Докато играеше с "армейския" екип, Фелипе бе забъркан в скандал. През пролетта на 2008 година той и сънародниците му Маркиньос и Лусио Вагнер бяха задържани от полицията и впоследствие съдени за хулиганство. И до днес обаче се твърди, че тримата не са имали вина. Най-малко пък Машадо, който бе изключително тих и скромен човек. В рубриката БЛИЦ Архив ще разкажем на нашите читатели какво се случи преди 8 години и половина.

В началото на април 2008 година Фелипе Машадо решава

да предложи брак
на приятелката си,


с която живеят заедно в София. Или по-точно в жилищен блок, намиращ се в столичния квартал „Изток”. Там двамата са на квартира, осигурена им от ръководството на ЦСКА.

На тържеството пристигат съотборникът на Машадо – Маркиньос, заедно със своята приятелка, както и техният сънародник и тогавашен футболист на Левски Лусио Вагнер. Последният също идва на купона заедно с половинката си.

Компанията си позволила малко повече шум, което разгневило съседите. Един от комшиите веднага звъннал на полицията. Малко след 22.30 часа униформените пристигнали на място.

Ето какво разказа тогава пред медиите Фелипе Машадо:

„Поканих Лусио и Маркиньос на вечеря, на която щях да предложа брак на моята годеница. Между 22.30 и 23:00 часа на вратата се позвъни и като отворих, видях агресивно настроен полицай. Казах му, че не говоря български и извиках Маркиньос да превежда. Те го издърпаха навън и затвориха вратата. След като излязох и слязох долу, видях, че

са го повалили
на земята и
го ритаха

Аз също отнесох един лакът. След това се върнаха и задърпаха Лусио, който държеше детето си в ръце. Блъскаха приятелката ми и приятелката на Маркиньос, която е бременна в четвъртия месец.

Нищо не сме правили. Нито сме викали, нито сме купонясвали. Идеята ми беше да предложа официално брак на моята любима в присъствието на нашите приятели. Но всичко пропадна. Провали се. Даже в цялата суматоха загубих пръстена, който така и не успях да й подаря.”

„Моята приятелка иска да се прибере веднага в Бразилия”, коментира още Машадо.

Маркиньос също споделя, че неговата приятелка иска да се завърне в родината си. Той добавя, че полицаите са счупили неговия мобилен телефон, както и телефоните на двамата му приятели.

От полицията обаче твърдят съвсем друго - че Маркиньос се държал прекалено грубо с тях. И добавят, че той заедно с Машадо и Вагнер оказвали съпротива и не са ги пуснали в апартамента. Това принудило ченгетата да разбият вратата на жилището и да влязат вътре. Тримата футболисти са задържани, а на другия ден – 7 април, са съдени по бързата процедура за хулиганство.

В крайна сметка футболистите на ЦСКА Маркиньос и Фелипе Машадо, както и играчът на Левски Лусио Вагнер

отнасят глоба от
по 205 лева


на човек. Софийският градски съд ги глобява с по 200 лева за обиди към служителите на реда и с по 5 лева за разходи в съда.

„Просто стана от нищо едно голямо нещо. Развалиха ни празниха”, съжалява Машадо пред българските медии минути, след като присъдата е обявена.
Впоследствие Фелипе се ожени за любимата си, която го дари с дъщеричка...
ЯВОР ЯСЕНОВ/БЛИЦ СПОРТ