Берое се завръща към добрите времена при Илиев

Илиан Илиев сподели пред uefa.com, че положителното мислене, потенциала, добрите крила и финансовата стабилност са помогнали на Берое за връщането във форма в българското футболно първенство.

Докато се подготвят да посрещнат ЦСКА (София) в четвъртфиналите за Купата на България в сряда Илиан Илиев каза на uefa.com, че беройци процъфтяват след като са получили възможността "да се концентрират изцяло на работата на терена", необременени от финансовите грижи.

Берое, шампионът на България от 1986 година, е побеждавал Ювентус, Атлетико (Билбао) и Фенербахче в турнирите на УЕФА, но последните десетилетия не бяха толкова блестящи. Сега нещата вървят във възходяща линия. След влизането в "А" група през този сезон беройци се радват на успехите си над първите два тима в класирането Литекс (Ловеч) и Локомотив (София) у дома и победата над шампиона Левски като гост.

Берое е на осмо място в класирането и сега има прилична възможност за успех в Купата ако успее да победи ЦСКА, след като Литекс, Локо и Левски отпаднаха от надпреварата. "Имаме много добри резултати у дома през този сезон и вярваме, че можем да преодолеем и това препятствие", каза Илиев пред uefa.com.

Илиев вече се справи с някои сериозни трудности след отпадането на неговия отбор през 2008 година. "Обещах да ги върна сред най-добрите", откровеничи той. "Беше много трудно през последния сезон, защото всички играха защитно срещу нас. Далеч по-лесно е в "А" група, защото там се играе по-открито. Времената са трудни заради финансовата криза, но ние сме осигурени до края на сезона и можем да се концентрираме изцяло над работата си на терена. Напрежението спадна и се справяме добре."

41-годишният Илиев е един от най-добрите плеймейкъри на България от 90-те. Играл е на световното първенство през 1998 г., и е печелил Купата на България с Левски през сезоните 1991/92 и 1993/94, както и е играл в чужбина в Алтай, Бенфика, Бурсаспор, АЕК (Атина), Маритимо и Салгейрош. Той вярва, че престоя му зад граница и работата с добри треньори му е помогнала да разшири светогледа си.

"Играх под ръководството на отлични треньори като Динко Дерменджиев, Иван Вутов и Георги Василев в Левски. Василев беше една от основните причини да успея като футболист", обясни той. "В Бенфика съм работил с Артур Жорже и Пауло Аутори. Те бяха невероятни треньори. Аутори - заради връзката с играчите и начина, по който ръководеше отбора, а Жорже беше велик тактик."

"Искам Берое да играе добър атакуващ футбол", допълни Илиев. "Разчитаме на бързи крайни полузащитници като Искрен Писаров и Дончо Атанасов. Искам отборът да владее добре топката и да стои стабилно в защита. Понякога се получава, понякога - не. Имаме само български играчи и се опитвам да им помогна да се развиват. Справяме се добре, но винаги има възможност да имаме лош ден. Затова искам отбора да мисли положително, дори след загуби."