Миньор (Перник) и Велбъжд (Кюстендил) завършиха 2:2 в мач от Югозападната "В" група, който беше прекъснат за около 15 минути заради ексцесии, след като домакините атакуваха главния рефер Марио Спасов. До този момент случилото се беше скрито, но съдийската бригада реши да повдигне завесата, разказвайки за скандала пред БЛИЦ.

Мъжете в черно, сред които асистентите Мартин Миладинов и Радослав Вутов, както и четвъртият съдия Костадин Янков, са получили заплахи за живота си.

"Всичко започна в 62-ата минута, когато домакините изразиха неоснователни претенции за дузпа. Футболистът им Антон Киров търсеше съприкосновение с противник, падайки за дузпа. Категорично нямаше нарушение в ситуацията в наказателното поле на Велбъжд, а той се нахвърли на рефера Марио Спасов, за да му търси обяснение защо не е посочил бялата точка. Киров удари Спасов с глава, след което логично последва червен картон", разказаха от съдийската бригада.

След това играчите на Миньор се струпват около главния рефер, а двамата му асистенти бързо се притичват при него, за да опитат да го предпазят от гнева на перничани. В този момент публиката на "жълто-черните" бута металната врата на сектора и нахлува на пистата на стадиона.

"Феновете тръгнаха заплашително към нас и побягнахме към съблекалните. Точно зад вратата обаче бяхме застигнати от футболистите на Миньор, които започнаха да ни удрят и блъскат. Настана меле, в което участваха и други местни хора, някои от тях крещяха: "Ние даваме пари за отбора". Не знаехме какво се случва, не ни беше позволено да стигнем до съблекалнята. Беше мазало, необразимо меле. Принудиха ни да се върнем на терена и да доизкараме мача. Заплашиха ни, че няма да си тръгнем живи от стадиона, ако не спазим разпореждането им. Беше страшно, а най-странното бе, че имаше полицаи, които не направиха нищо, за да ни защитят. Точно зад вратата, където бяхме атакувани, имаше един полицай. Беше на 2-3 метра от нас, но изобщо не се намеси", добавиха изплашените съдии пред БЛИЦ.

Марио Спасов, асистентите му и дежурният делегат са описали всичко в доклада и очакват перничани да понесат последствия заради грозната случка.

"След консултация между съдиите и дежурния делегат взехме решение срещата да бъде продължена с оглед нашата сигурност. Осъзнахме, че животът ни е сериозно застрашен и просто бяхме принудени да се върнем на терена", добавиха от съдийската бригада на скандалния мач.

Освен това по рефера Марио Спасов и асистентите му през целия мач са били хвърляни камъни и различни предмети. Единият от помощниците му е ударен в главата, другият има белег от бутони на единия крак, след като е отнесъл ритник от футболист на Миньор. На единия асистент е откъсната емблемата на БФС от екипировката му.
 
След края на двубоя съдиите са били принудени да стоят близо час и половина в съблекалнята, тъй като отвън ги е чакала група от 30-40 фенове на перничани, които са ги заплашвали, че ще ги линчуват. Трима от съдиите са от Сливница, единият е от Своге. Наложило се е бригадата да бъде ескортирана с две полицейски коли, за да си тръгне нормално от Перник.