Синдикатът на футболните съдии в България разпространи обръщение до президента на БФС Борислав Михайлов. В него съдиите предлагат промени в съществуващите сега практики и настояват техните предложения да бъдат разгледани от футболната централа.

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА БФС

УВАЖАЕМИ Г-Н МИХАЙЛОВ,

На 09.05.2012г. в град София бе създаден СИНДИКАТ НА ФУТБОЛНИТЕ СЪДИИ В БЪЛГАРИЯ. За председател на синдиката бе избран Стоян Алексиев, а Богомил Маринов и Пламен Божидаров са секретари на синдиката. След направени срещи с действащите съдии от професионалния и аматьорския футбол, голяма част от тях се присъединиха и станаха членове на синдиката. Бихме искали да Ви информираме, че тази организация не е създадена за да влизаме в конфронтация с БФС или други сдружения. Единствената ни цел е да защитаваме футболните съдии от неправомерни атаки и обвинения, уронващи престижа на съдийската институция. Знаем, че Вие винаги сте били близко до съдийските проблеми и се надяваме на ползотворно сътрудничество.

При направените срещи с нашите членове, бяха обсъдени текущите проблеми, с които искаме да Ви запознаем и да потърсим съдействие от вас за тяхното разрешаване. Надяваме се на предстоящия изпълком на БФС, Вие и Вашите колеги да обсъдите тези въпроси.

1. Премахване на безплатните мачове в детско-юношеския футбол. Особено за съдиите от аматьорския футбол, тези безплатни мачове са силно демотивиращи и все по голям брой колеги се отказват. През миналата година всички съдии бяха задължени да си закупят точно определена екипировка и има доста рефери, които все още не могат да си покрият този разход. Отделно от това всеки съдия си плаща данъци, сам си осигурява възстановяването и подготовката. Считаме, че средствата които се спестяват на клубовете са незначителни за тях предвид цялостните им разходи.

2. Прекратяване на практиката за удръжки от таксите в аматьорския футбол. Това е абсолютно неправомерно и необосновано и не случайно беше премахнато в професионалния футбол преди няколко години.

3. Изплащане таксите в професионалния футбол в брой от клубовете преди провеждане на дадена среща. През изтеклото първенство в много случай изплащането на таксите беше забавяно, а има и доста срещи за които все още не са изплатени полагащите се хонорари.

4. Настояваме за изплащане на хонорарите, които все още не са преведени на съдиите. Ако клубовете не са в състояние да изплатят тези такси, моля това задължение да бъде поето от БФС.

5. Заплащане на пътни разходи, а за разстояния над 200 (двеста) километра осигуряване на хотел за съдиите. В много мачове се налага един или двама съдии да пътуват сами и са принудени да отделят не малка част от таксите си за покриване на пътни разходи. Също така не е нормално една бригада да пътува няколко часа и от колата да излезе направо на игрището. Затова смятаме за необходимо да бъде осигурена възможност на съдиите да почиват в хотел преди мачовете, когато разстоянието е по-голямо от 200 километра от града на съдийската бригада до града, в който ще е мача.

6. Не считаме за нормално съдиите да бъдат задължавани да се явяват на стадиона 3 (три) часа преди началото на футболните срещи. Това по никакъв начин не помага на тяхната подготовка за срещата, нито помага за по добрата организация от страна на домакините. В много срещи реферите са сами на стадиона и едва час и половина-два преди началния час се появява представител на домакините. Считаме за нормално съдиите да бъдат на стадиона не повече от два часа преди футболната среща.

7. На последно място в писмото но не и като важност, Ви предлагаме да бъде подписано споразумение между Синдиката на Футболните Съдии и Български Футболен Съюз относно правилника, който регламентира правата и задълженията на футболните съдии в България. Смятаме, че това ще от полза и на двете страни.

27.07.2012г. С Уважение: Стоян Алексиев
Гр.СОФИЯ