Шампионът Лудогорец си върна лидерството в "А" група, побеждавайки с 2:0 Черно море в последния мач от програмата на 16-ия кръг. По този начин избраниците на Ивайло Петев развалиха празника на "моряците", които днес имат 100-годишен юбилей и тайничко се надяваха да не загубят при тежкото гостуване на "Лудогорец Арена". Дебют начело на варненския клуб записа Георги Иванов-Гонзо, а избраниците му се представиха достойно срещу селекцията на Ивайло Петев.

Победата на Лудогорец дойде след спорен гол на Марселиньо малко след почивката и попадение на резервата Димо Бакалов в края на двубоя. Бразилецът откри резултата в 47-ата минута, когато съдията Георги Йорданов си затвори очите, след като Станислав Генчев фаулира в гръб Александър Александров, който можеше да противодейства на Марселиньо, разписал се в опразнената врата на гостите.

След успеха Лудогорец събра 41 точки и излезе на върха в "А" група, измествайки "Левски", който е с 40 точки след днешната си победа с 2:0 над Черноморец в Бургас.

Над всички в срещата на "Лудогорец Арена" беше вратарят на "моряците" Георги Китанов. Младежкият страж, който неслучайно е желан от ПСВ Айндховен и Наполи, за пореден път демонстрира класата си и на няколко пъти отчая шампионите с перфектните си намеси.

В началните минути на мача в Разград по-интересните ситуации бяха пред вратата на гостите. Роман Безяк, Станислав Генчев и Иван Стоянов пропуснаха да открият резултата, като последният пропиля много добър шанс в 18-ата минута, когато изпрати топката на сантиметри от дясната греда.

В ответната атака "моряците" за сефте обстрелваха Владислав Стоянов. Мирослав Манолов пробва да изненада стража на Лудогорец от 20-ина метра, но неуспешно.

В 31-ата Иван Стоянов се озова очи в очи с Китанов, но вратарят надделя, успявайки да спаси удара на нападателя. Едва две минути преди края на първото полувреме дойде и първата сериозна възможност за гол на избраниците на Гонзо. Ветеранът Георги Илиев бе изведен в наказателното поле, но Владимир Стоянов излезе предвидливо и улови топката. При единоборството, Илиев падна на терена, а гостите имаха претенции за дузпа. Съдията Георги Йорданов обаче остана безмълвен.

В добавеното време на първата част Марселиньо бе изведен отдясно и стреля по диагонала, но след намеса на Китанов топката се отклони в дясната му греда. И в този случай обаче намесата на младия страж беше решителна.

Още в началото на второто полувреме Лудогорец откри резултата. Попадението обаче беше доста спорно. В 47-ата минута Марселиньо даде преднина на домакините, но останаха сериозни съмнения за нарушение в нападение на капитана Станислав Генчев. Опитният халф фаулира в гръб защитника на "моряците" Александър Александров, който беше на голлинията, а и можеше да противодейства на Марселиньо. В крайна сметка обаче съдията не отсъди фаул и бразилецът вкара отблизко в опразнената врата - 1:0.

Попадението поуспокои избраниците на Петев, които започнаха спокойно да разиграват топката и да дебнат противника да сгреши. "Моряците" обаче бяха близо до изравняване. В 58-ата минута Георги Божилов проби отляво в наказателното поле на шампионите, след което върната топката за Георги Илиев. Капитанът на варненци нанесе силен удар, но Владислав Стоянов спаси.

В 74-ата Китанов направи поредното си спасяване. Марселиньо нахлу отляво в наказателното поле, след което стреля силно от малък ъгъл, но вратарят на гостите се намеси решително. В 80-ата появилият се като резерва Емил Гъргоров също беше отчаян от стража. Бадема стреля, но Китанов спаси с крак.

Малко след това Ермес Паломино пропусна да изравни резултата, а интригата беше решена в 89-ата минута, когато Лудогорец удвои преднината си. Появилият се секунди преди това Димо Бакалов засече с глава центрираната отдясно топка от Жуниор Кайсара и отбеляза още с първото си докосване до топката, оформяйки крайното 2:0.

След загубата "моряците" останаха на 11-ото място с 16 точки, докато Лудогорец е лидер с 41, на 1 пред "Левски". Следвашата седмица шампионите гостуват на Берое (на 10 март от 18:00 часа), докато "сините" имат визита на "Ботев" (Пловдив) ден по-рано - на 9 март от 15:00 часа. Черно море пък приема Етър.

Мачът по минути - ТУК

ЛУДОГОРЕЦ - ЧЕРНО МОРЕ 2:0
1:0 Марселиньо (47), 2:0 Димо Бакалов (89)

ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 25.Йордан Минев, 27.Козмин Моци, 33.Любомир Гулдан, 8.Станислав Генчев, 18.Светослав Дяков, 84.Марселиньо, 22.Мирослав Иванов (90+2-10.Себастиан Ернандес), 73.Иван Стоянов (87-19.Димо Бакалов), 9.Роман Безяк (63-23.Емил Гъргоров)
Резерви: 1.Урош Голубович, 77.Витиня, 4.Теро Мантула, 6.Георги Костадинов, 23.Емил Гъргоров, 19.Димо Бакалов, 10.Себастиан Ернандес
Треньор: Ивайло Петев



ЧЕРНО МОРЕ: 
33.Георги Китанов, 91.Живко Атанасов, 3.Росен Колев, 18.Себастиан Комел, 15.Александър Александров, 6.Бергонси, 21.Георги Илиев, 13.Тодор Колев, 83.Кристиян Идалго (69-11.Симеон Райков), 17.Георги Божилов, 10.Мирослав Манолов (69-9.Ермес Паломино)
Резерви: 1.Емил Михайлов, 4.Детелин Димитров, 23.Симеон Симеонов, 26.Георги Радев, 30.Илиян Капитанов, 11.Симеон Райков, 9.Ермес Паломино
Треньор: Георги Иванов


Разград, ст. "Лудогорец Арена"
Съдия: Георги Йорданов
Жълти картони: Козмин Моци, Иван Стоянов (Лудогорец); Себастиан Комел, Кристиян Идалго, Себастиан Комел (Черно море)

(През есента: Черно море - Лудогорец 0:3)

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ