Българските футболни съдии се чувстват подготвени за началото на пролетния полусезон в efbet лига и очакват с нетърпение мачовете. Петима арбитри – трима от ръководещите в елита и две жени, които са в листата на Втора лига, разказаха за традиционния семинар преди подновяване на първенство. Пред журналистите застанаха Георги Кабаков, Драгомир Драганов, Иво Андреев, както Християна Гутева и Павлета Рашкова.

Специален гост на изпитите и лекционния курс с българските арбитри беше испанецът Карлос Веласко Карбайо. В момента той е заместник-председател на Съдийската комисия на ФИФА, а също така доскоро оглавяваше комитета на реферите в родината си Испания. Карбайо е човекът въвел в Примера дивисион използването на системата за видеоповторения (ВАР). През 2011 г. той ръководи финала на Лига Европа между Порто и Брага (1:0).

"Чувстваме се подготвени, нямаме търпение пролетния полусезон да започне. Благодарен съм на по-опитните колеги като Георги Кабаков и Драгомир Драганов, че споделят своите знания и умения, за да следваме инструкциите на ФИФА и УЕФА", заяви Иво Андреев, който е от младите арбитри в Първа лига.

Георги Кабаков, който е номер 1 в българската съдийска ранглиста, разказа: "Реално ние не сме работили на физическия аспект. Ние просто проверяваме на какво сме готови и как реагираме при някои специални моменти, върху които работим на семинара - игра с ръка, инциденти в наказателното поле, дали има дузпа или не, инциденти свързани със сериозността на нарушенията. Аз преди седмица бях част от Елит-семинар в Кипър и мога да кажа, че голяма част от лекциите от този семинар бяха представени и на нашия. Това е гаранция, че нашите арбитри работят в пълен синхрон с изискванията на УЕФА".

"Днес беше демонстрирано едно упражнение - физическо натоварване и след това взимане на решение. Това е аспекта, на който сега се набляга и се работи в тази посока, за да надграждаме. Хората от Съдийската комисия са преценили къде имаме слабости и акцентират там. Ние се учим от нашите грешки и от грешките на колегите. Анализираме ситуации, поставени ни от СК и от ВАР".

Кабаков добави, че думите на втория човек в съдийството във ФИФА Карлос Веласко Карбайо са били за максимално уеднаквяване на критериите при реферите. "Когато напуснем лекционната зала и всеки един да излезе от тук, да тълкува ситуациите на терена по един и същи начин. Ако решението в еднаквите ситуации не е едно и също, бихме поставили на дискусия пред хората и пред отборите, определени положения. Трябва да се борим за едно константно ниво на намеса и да намалим дискусионните и грешните ситуации.

Към единственият българин, който получава мачове в Шампионската лига, имаше и провокативен въпрос каква би била ролята на съдиите за това кой ще стане шампион в края на първенството. "Ролята на съдиите трябва да е никаква за това кой ще стане шампион. Лично за мене не е важно дали свиря мач от първа, от втора лига или от Европа. Нашето ниво на подготовка и начин на мислене е същото като на съдиите от големите държави. Ние се стараем да даваме еднакви условия на всички отбори. Ролята на съдиите за това кой ще стане шампион, трябва да е нулева".

В момента българското съдийство се ръководи от испанеца Давид Фернандес Борбалан, който е третият чуждестранен шеф на комисията след Виктор Кашай и Марк Бата. Питането беше кой от тримата е най-добър в работата си и с кого реферите са се чувствали най-добре.

"Всеки един от тях имаше своя различен опит и така са ни помагали да вървим наред. Ние се стараем да следваме критериите на всеки един от тях и да ги следваме. И във футбола е така – един футболист е добър на фаулове, друг е техничен, трети има други качества. Стараем се да взимаме опита им и да спазваме указанията. Възможността да работим с хора от чужбина е страхотен шанс".