На 13 февруари 2016 г. България загуби един от най-великите си футболисти – Трифон Иванов. Легендарният защитник на Етър, ЦСКА и националния отбор почина внезапно, след като получи масивен инфаркт в дома на приятелката си във великотърновското село Самоводене.

Трифон Иванов остава в сърцата на феновете с изключително умелата си и стабилна игра в защита. Неговите шпагати са легендарни и сочени като пример за изпълнение на този футболен прийом. Има 76 мача и 6 гола за националния отбор на България. Незабравимо е попадението му във вратата на Уелс при победата ни с 3:0 на 14 декември 1994 г. в Кардиф. С „лъвовете“ Иванов става четвърти на световното първенство в САЩ през 1994 г., а освен това участва на Евро`96 и на Мондиал`98.

Като играч на ЦСКА печели три шампионски титли на България, една купа на България, две купи на Съветската армия и една Суперкупа на страната. Трифон Иванов оставя незабравима следа и сред феновете на Рапид (Виена). С австрийския тим става шампион и носител на купата, а освен това участва на финал на КНК през 1996 г. В чужбина е играл още за испанския Бетис, швейцарския Ксамакс и австрийските Аустрия (Виена) и Флоридсдорфер.

В памет на Трифон Иванов Община Велико Търново ежегодно връчва награда на млад футболист от школата на Етър, а новият футболен терен до Спортно училище „Георги Живков“ вече носи името на екскапитана на националния тим на България.

Награда „Лъвско сърце - Трифон Иванов“ пък се връчва ежегодно на най-сърцатия футболист в българското първенство. Само преди няколко дни Тодор Неделев получи приза, а причината е завръщането му на терена след сериозната травма на главата, която получи през месец юни 2022 г. при катастрофата с националния отбор в Грузия.

В събота, по време на мача между Левски и Черно море (0:1), който се игра във Велико Търново, Трифон Иванов беше почетен от феновете на стадион "Ивайло" с едноминутни аплодисменти в третата минута.