Феновете на ЦСКА изразиха подкрепата си към майор Даниела Благоева по време на вчерашния мач с Локомотив (Сф). Те издигнаха плакат с надпис: “Петко Лилов – позор, майор Благоева слава за българската армия”.
“Ние, като граждани в демократична държава, имаме право на позиция. А нашата позиция е такава – заставаме зад Даниела. Както тя, така и ние винаги ще помним имената на героите, дали живота си за България. Всички те – от Раковски, Ботев, Апостола и редовите опълченци и най-обикновени революционери, бранеха Родината ни не от османския владетел, а от турския поробител. Нека не изопачаваме историята”, аргументираха се “червените” привърженици.
БЛИЦ припомня, че Даниела Благоева, офицер в Центъра за отбрана от земни атаки на летище Кабул в Афганистан, изготвя презентация по повод Националния празник на Република България – 3-ти март, и я пуска за разпространение във вътрешната информационна мрежа на ИСАФ в Кабул. Използваният от нея термин "Турско робство" обаче предизвиква острите протести на турското военно командване, което обвинява в национализъм българката и иска извинение от българската страна, както и замяна на "неправилния" според тях термин "Турско робство" с термина "Османско владичество". Нашите военни не застанаха зад майор Благоева и се извиниха на турците. От МО пробваха да замажат случая с официално съобщение, че изготвената презентация не е част от служебните й задължения. Националният командир на контингента полковник Петко Лилов назначи служебна проверка по случая, която установява, че в презентацията е допусната терминологична грешка в текста на материала. Лилов се срещна с командващия регионалното командване „Столица” бригаден генерал Левент Чолак, на която изясни обстоятелствата и случаят бе приключен. Турската страна остана удовлетворена от навременната реакция на българското командване.