Колко мислите, че излизат разходите на БФС за всички съдии, ангажирани в мачовете от Първа лига и Втора лига през целия футболен сезон? БЛИЦ ви дава отговор на въпроса, след като се сдоби с ценна информация от свои източници. Тя показва, че за една година се плащат над 1 милион лева. Или казано по-точно – 982 800 лева за Първа лига и 348 000 лева за Втора лига, което общо прави 1 330 800 лева.

Парите отиват за делегатите на мачовете, съдийските наблюдатели, главните съдии, помощниците им, резервните рефери и допълнителните асистент арбитри. Въпросната сума се отделя от телевизионните права, които са 6 милиона на година. Трябва да се подчертае, че 10 процента от тях отиват в държавната хазна под формата на данък.

„Нали виждате за какво става въпрос. Сумата за реферите не е никак малка. Главните съдии логично получават най-много. Ако ръководят четири мача месечно, ето ти печалба от 4000 лева. Някои клубове и фенове скачат срещу БФС и го обвиняват за слабото съдийство. Но футболният съюз не държи съдиите гладни, за да ги принуждава да се продават на този или онзи, както твърдят някои „болни мозъци”. Напротив – плаща им повече от добре. Друг е въпросът защо понякога арбитрите грешат. Тук обаче думата има техният шеф, който призна, че се допускат грешки. Но те едва ли са умишлени”, коментират във футболните ни среди.

Последната безумна атака срещу БФС беше на мача Берое – Левски (0:0), когато недоволни фенове възроптаха защо двубоят не се играл в събота, а в понеделник. БЛИЦ вече разясни причината. Срещата беше отложена първо заради провелото се миналата сряда шоу в Стара Загора на Стоичков, а в събота на стадиона е имало и лекоатлетическо състезание.