Ботев (Пловдив) излезе с официално съобщение, с което обяви преместването на домакинския мач срещу Спартак (Варна) в събота. Двубоят няма да се проведе на стадион "Христо Ботев", а на клубната база в Коматево. Причината за това е проблемът с тревното покритие на "Колежа". 

От клуба информираха, че болестта, засегнала тревата, вече е овладяна, но се нуждае от допълнителни мерки за възстановяването на кореновата система. Основният проблем е свързан с конструкцията на стадиона и наличието на козирка, която пречи на циркулацията на въздуха.

СЪОБЩЕНИЕТО НА БОТЕВ (ПЛОВДИВ)
Уважаеми ботевисти,
Ръководството на ПФК „Ботев“ ви информира, че предстоящият двубой със Спартак (Варна) ще се играе на футболен комплекс „Никола Щерев – Старика“ в квартал Коматево. Причината е стартиралият процес по незабавно отстраняване на проблемите с тревното покритие на стадион „Христо Ботев“.

Болестта, която засегна тревата на стадион „Христо Ботев“ и която е често срещана по повечето такива съоръжения у нас, вече е овладяна. Сега тревното покритие се нуждае от допълнителни мерки, за да се възстанови изцяло и кореновата система да бъде подсилена.

Молим привържениците на ПФК „Ботев“ за разбиране. Искаме да ви уверим, че ръководството прави всичко по силите си, за да отстрани проблема.

В последните седмици се допитахме до експерти и направихме всичко възможно, за да ограничим щетите. Не пестихме нито средства, нито усилия и тревата беше третирана по възможно най-добрия начин.

Бяхме информирани, че проблемите са продиктувани както от извънредно високите температури, така и от липсата на циркулация на въздуха на стадион „Христо Ботев“ след поставянето на козирката.

Замервания през лятото са показали, че температурата на почвата е достигнала 61 градуса. В същото време стадионът е проектиран по начин, който не позволява пълноценното циркулиране на въздуха в зоната на терена, което би ограничило разпространяването на болестта.

Експертната оценка гласи, че през зимата проблемите отново ще са налице, въпреки всички наши усилия сега и в бъдеще. Решението е оборудването на стадион „Христо Ботев“ с техника, която да предпазва тревата и при високите температури през лятото, и при минусовите такива през зимата.

Искаме да ви информираме, че процесът по възстановяване на стадион „Христо Ботев“ сега ще отнеме около две седмици. След това ще започне възстановяването и на основния терен на футболен комплекс „Никола Щерев – Старика“.

Благодарим ви за разбирането.

С уважение,
Ръководството на ПФК „Ботев“