Бившият нападател на ЦСКА Гуидо ди Вани е спечелил делото, което водеше срещу клуба във ФИФА, съобщава „Спортал“. Аржентинецът е осъдил „червените“ за 21 200 евро прюс 5% лихва от 2 септември 2015 г. насам, а „армейците“ ще трябва да платят и глоба в размер на 2000 швейцарски франка.

Това е второ загубено от ЦСКА дело във ФИФА през тази година. В края на февруари защитникът Сивард Спрокел осъди „червените“, но за много по-сериозната сума от 167 000 евро плюс лихвите от 2015 г. насам (б.а. над 325 000 лева). Тогава ЦСКА бе глобен от ФИФА с 15 000 швейцарски франка.

След получаване на решението за Ди Вани българският клуб има 30-дневен срок, в който да плати дълга и наложената глоба. Ако това не бъде сторено, световната централа нарежда на БФС автоматично да наложи забрана за регистрация на нови играчи, докато червените не се издължат. От ДК на ФИФА уведомяват, че при отказ на БФС да приложи санкцията, то България ще бъде извадена от турнирите под егидата на ФИФА.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Решението може да се обжалва от ЦСКА пред КАС. До делото се стигна, тъй като адвокатите на Гуидо ди Вани, по подобие на тези на Спрокел, настояваха настоящият ЦСКА да бъде признат за спортен наследник на фалиралото през 2016 г. дружество, за да може футболистът да си получи дължимото. Тезата им е, че този клуб използва името, емблемата, цветовете и стадиона на фалиралия ЦСКА.

От своя страна адвокатите на ЦСКА отново са лансирали тезата пред Дисциплинарната комисия, че нямат нищо общо със старото ЦСКА, а просто искат да съхранят историята на фалиралия клуб. Иначе „червените“ допълват, че са наследник на Литекс, тъй като играят с неговия лиценз. В крайна сметка ДК към ФИФА признава клубът от „Армията“ за спортен приемник на фалиралото дружество що се касае до дълговете.