Български отбори изненадващо не са сред поканените за сформиране на нова Балканска лига. Инициативата за създаването на футболния шампионат е подета от президента на Цървена звезда Владан Лукич.
 
Намеренията за основаването на подобен турнир съществуват отдавна, но така и не се осъществяваха. Сегашната идея на Лукич бе разкрита от румънските медии, след като Стяуа е получил покана за участие в надпреварата.
 
Другите отбори, които са известени за включването в първенството на Югоизточна Европа са Панатинайкос, Олимпиакос, Фенербахче, Динамо (Загреб) и Хайдук (Сплит).
 
Присъствието на Стяуа и Цървена звезда е подкрепено от факта, че са единствените носители на КЕШ от региона. Динамо (Загреб) пък печели Панаирната купа през 1967 г.
 
В тази връзка изненадваща е липсата на Галатасарай сред поканените. Все пак турският тим спечели Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа през 2000 г.
 
Още по-очевидна е липсата на отбори от нашата "А" група. Все пак България е централната държава на Балканския полуостров. От българските представители поне "Левски", Литекс и ЦСКА биха се включили в подобно първенство./БЛИЦ