БНТ придоби правата върху квалификационните мачове на националния отбор по футбол за европейските финали през 2016 и световните през 2018 година, съобщи сайтът на националната телевизия.
 
Това стана възможно, след като Европейският съюз за разпространение на радио и телевизия /ЕБУ/ сключи вчера сделка с УЕФА и маркетинговата му агенция CAA11.

"Това е част от глобална тенденция, подета първо от ФИФА, а след това и от УЕФА, всички футболни мачове на националните отбори да бъдат продуцирани за огромната аудитория на континента от обществените радио-телевизионни оператори в Европа като BBC, RAI, ARD/ZDF и други", обясни Методи Манченко - главен продуцент "Спорт" в БНТ, единственият български член на ЕБУ.

Така зрителите на БНТ ще могат да разчитат на обществената телевизия да следят мачовете на обновения от Любослав Пенев тим в новия формат на финалите за 24 отбора, което увеличава значително шансовете на "трикольорите". Рейтингът на последния официален мач Дания - България, гледан от почти 1 000 000 зрители, обещава интересни футболни вечери с квалификациите по пътя към "Бразилия 2014", които продължават с двубоят Италия - България на 6 септември.

От 15 до 30 юни БНТ ще излъчи и мачовете от "ФИФА Купа на конфедерациите", генерална репетиция за отбори, медии и организатори на световната купа в Бразилия догодина.