Югозападът в България беше люпилня на футболни таланти. Оттам са изгрели толкова много звезди, че ако всичките се наредят заедно, ще заемат целия небосклон.

Югозападът беше големият център на футбола у нас. Спомнете си само какви отбори играеха и даже постигаха успехи на европейската сцена. Там си е патил самият Байерн (Мюнхен), въпреки че не отпадна в крайна сметка. Големият бой обаче изяде сър Алекс Фъргюсън с Абърдийн, когато Марек го изхвърли от Европа.

Югозападът имаше в елита своите силни представители в лицето на Пирин, споменатия вече Марек, Беласица (Петрич), Велбъжд (Кюстендил), Пирин (Гоце Делчев) и, разбира се, Миньор (Перник).

Днес в групата на майсторите е само Пирин (Благоевград) – куцащ и осакатен. „Орлетата“ едва кретат с незаздравелите си крила, проскубани от безпаричието. А Петър Занев обикаля като апостол цялата страна, за да търси финансов спасител.

Когато обаче говорим конкретно за Югозапада, трябва да споменем, че в момента Струмска слава най-много държи фронта в региона. Скромният отбор от Радомир е постоянен участник във второто ниво на футбола ни в последните години и има доста солиден треньор в лицето на Владимир Димитров. Там цепят стотинката на две, но някак си успяват да се справят – осмо място във временното класиране си е повече от добре.

Славният някога Марек също е във втория ни ешелон и е четвърти – с никак немалки шансове да атакува промоция за елита. Но това е напълно недостатъчно предвид миналото на отбора. На клуба му липса фигура като Стефан Милушев при когото за последно Марек бе в перфектно състояние – както финансово, така и чисто футболно, защото тимът участва в европейския клубен турнир Интертото.  Вярно, бизнесменът в момента пак помага (което спомогна за възхода в последните месеци), но участието му не е така активно както преди години. Поради всичко това напоследък в Дупница се чуват призиви Милушев да вземе отново цялата власт в ръцете си.

На добрия стар Миньор също му липсва богат и можещ човек, който да го извади от дълбоката тиня (б.р. – днес тимът е чак в Трета дивизия и картинката там е най-тъжна).  
Всъщност, такива господа - с голям джоб и голяма душа, липсват в целия Югозапад, където футболът преди беше радост, а днес е мъка… В тази връзка положителният отговор на въпроса " Ще изгрее ли пак Югозападът?" едва ли ще се появи скоро. 
БЛИЦ СПОРТ