Левски гостува утре на втородивизионния Брестник от едноименното село, намиращо се на 8 километра от втория по големина град в България – Пловдив. Мачът на годината - не. Мачът на десетилетието – не. Това ще бъде мачът на живота за някои от момчетата на Брестник. Селцето има население от около 1700 души, но няма да успее да домакинства на грандиозното тържество. Двубоят ще се играе на стадиона в парк “Лаута” в Пловдив. И въпреки това никой не се съмнява, че голяма част от жителите на село Брестник ще подкрепят любимците си срещу позакъсалия гранд Левски. И ще се надяват да се повтори едно събитие отпреди 9 години.

През есента на 2000 година Левски отново се падна да играе срещу отбор от пловдивско село на старта на турнира за купата на България. Жребият отреди “сините” да гостуват на играещия тогава в Югоизточната “В” група отбор на Сокол от село Марково. Отбор без традиции, но съставен от страхотни футболисти и опитен треньор – Тенчо Тенев.

На вратата тогава бе Лилчо Арсов, в защита Ямуков, чичото на сегашния играч на Левски Йордан Милиев – Иван, Йонко Неделчев – Багажника, Олгин Чобан, Димитър Здравчев, Пламен Зайчев и настоящият съдия Ивайло Бозев. Стадионът в село Марково е леко под наклон, има само една трибуна, но хората от село с гордост отиват на игрището. Чудото се случва в 22-ата минута, когато Пламен Зайчев открива резултата – 1:0 за Сокол. Няколко минути след това обаче на сцената излиза бившият съдия Апостол Апостолов – Поли, който гони Иван Милиев за втори жълт картон. Домакините играят около един час с човек по-малко. И отпадат. Левски вкарва два гола в края на мача, второто попадение на Едуард Цихмейструк дори е в добавеното време. Нищо обаче не може да помрачи доброто представяне на Сокол. Този отбор влезе във фолклора, влезе и в сърцата на хиляди фенове, които бяха на стадиона.

Утре е ред на друг отбор. Пак от пловдивско село, пак с не по-лоши играчи от тези на Сокол (Марково). Треньорът също е опитен – Иван Маринов – Маслара. И за да бъде всичко както си му е редът, ще споменем, че утрешният съперник на Левски е създаден през 1948 година.
СТЕФАН РАЛЧЕВ

Сезон 2000/01, 1/16-финал за купата на България
Сокол 96 (Марково) – Левски 1:2
1:0 Зайчев (22), 1:1 Михтарски (90), 1:2 Цихмейструк (90+)

Сокол 96: Лилчо Арсов, Владислав Ямуков (28 – Стефанов), Венцислав Витанов, Зарко Гогов, Иван Кочев, Димитър Здравчев, Иван Милиев, Йонко Неделчев, Олгин Чобан, Пламен Зайчев (83 – Румен Даржалиев), Георги Катрев (46 – Ивайло Бозев)

Левски: Георги Шейтанов, Мартин Станков (46 – Димитър Телкийски), Далибор Драгич, Бисер Иванов, Георги Марков, Захари Сираков, Александър Александров, Едуард Цихмейструк, Петър Михтарски, Мирослав Савич (68 – Крум Бибишков), Георги Бачев (56 – Чавдар Атанасов)

Съдия: Апостол Апостолов
Стадион Марково
– 3000 зрители
Жълти картони: Иван Милиев, Зайчев (Сокол); Драгич, Александров