Изборът на селекционера на младежкия национален отбор Александър Димитров за предстоящите евроквалификации срещу Нидерландия (12 ноември, петък, в Алмере) и Молдова (16 ноември, вторник, на стадион „Славия“ в София) предизвика доста коментари. Безспорно най-много шум се вдигна около 20-годишния Силвестър Джаспър.

Да, името му няма нищо общо с традиционните у нас, но ако трябва да „преработим“ една нашумяла преди време реклама, бихме казали – грешка няма, той е „Българче от Лондон“.

 Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

Джаспър е роден на 13 септември 2001 година в Лондон. Майка му обаче е българка от Дупница, а баща му е нигериец. Силвестър пък така и не забравя корените си и със сигурност ще смае новите си съотборници при лъвчетата с българския, който говори. Като дете прекарва ваканциите си в Дупница и София – местата, където са роднините му. Футболът е в кръвта му и още на 9 е забелязан от скаути на Куинс Парк Рейнджърс, докато рита в училище. В този клуб остава около 2 години. След това блесва на детски турнир в Лондон. Джаспър хваща окото на Фулъм, който го взима в академията си. В лондонския клуб той извървява всички стъпки. Около него не спира да се шуми, защото е ползван по целия фронт на атаката, както и като офанзивен халф. Заради това и е повикан в селекцията на Англия до 15 години, за която изиграва 2 мача. След това започва истинското му израстване –

Преминава
буквално
на спринт

през селекциите до 16 и 18 години, качен е при 23-годишните, като през същото време започва тренировки с първия отбора. Там го взима вече бившият мениджър на Фулъм – бившият национален халф Скот Паркър. Именно при него Силвестър дебютира при мъжете, а и едва ли някога ще забрави датата 26 януари 2000 година. Тогава Фулъм гостува на Манчестър Сити в двубой за ФА Къп. Тече 84-ата минута, резултатът е 4:0 за гражданите на Пеп Гуардиола, когато на терена се появява Джаспър. Миговете до края на срещата са сбъдната мечта за младока, който след това си сменя фланелката със звездата Рахийм Стърлинг…

Всъщност това е и най-силната година за младока, който взима титлата с тима до 18 години, въпреки че преждевременно пандемията с коронавирус слага край на сезона. Тогава той играе за три възрастови групи, а в местните медии е описван като „Новата звездичка от академията на Фулъм“. „Като малък гледах как Паркър играе, а сега ми е мениджър – не мога да повярвам. Мога да науча толкова много от него. Когато се включи в тренировките, виждаш колко добър е бил. Трябва да гледаш внимателно какво прави и да го слушаш какво казва“, заявява тогава Джаспър.

През лятото на 2020-а Фулъм го награждава с тригодишен професионален договор (преди това има полупрофесионален от 2018-а). Играта му при 18-годишните е забележителна – в 37 шампионатни мача има общо 29 гола и асистенции, а показателите му в 21 срещи за дублиращия тим са общо 13 попадения и завършващи подавания. Цифри, които са отлични за футболист, ползван най-вече на крилото.

След парафирането на контракта от клуба му го представят по следният начин: „Талантът, който може да избира измежду три национални отбора – Англия, Нигерия и България“.

След освобождаването на Паркър Силвестър не получава уверения, че ще играе редовно при мъжете. Затова с Фулъм започват да се оглеждат за тим, в който да играе редовно. На косъм е от преминаване в Шефилд Уензди, но в крайна сметка се озовава в Колчестър. Какво получава този тим в лицето на таланта? „Чувствам, че съм креативен футболист. Аз съм непредсказуем. Играч, който

да предложи
нещо различно

а не да отиграе стандартно дадена ситуация. Просто никога не знаеш какво да очакваш от мен, особено когато топката е в краката ми“, разказва Силвестър в интервю за телевизионния канал на Фулъм. И допълва, че не се страхува да опита почти невъзможен пас или удар от трудно положение.

През този сезон има 12 шампионатни мача за Колчестър – 6 като титуляр и 6 като резерва, като има 1 гол и 1 асистенция в Лига 2 (четвърто ниво на английския футбол). Има и 3 срещи за купата. Ползван е най-често на левия фланг или като втори нападател.

Предстои да видим като какъв ще го използва Александър Димитров. Едно обаче е ясно – очакванията към Силвестър Джаспър вече са големи, макар че тепърва ще направи дебют за младежкия национален тим на България.
Янаки ДИМИТРОВ/Тема Спорт