Скандал разцепи “Герена” в навечерието на дербито с Литекс. Двама футболисти на юношеската форвация на “сините” избягаха от клуба. Янко Ангелов и Тодор Гочев са пред трансфер в израелския Ашдод. Те са от набор 1993 г. и са част от юношеския национален отбор. От “Герена” обвиниха бившия треньор на отбора Емил Велев за бягството на талантите. Както е известно, Кокала има сериозни позиции в Израел, където е играл именно в Ашдод. Ангелов и Гочев са напуснали тайно общежитието на “Герена” в понеделник и са излетели за Израел.
 
“Когато се кани футболист на проби, практиката е да се пуска предизвестие. Така постъпи Тотнъм с Жак Коен, например. В случая разбрах, че Емил Велев е уреждал пробите в Ашдод, но не ни е съобщил нищо предварително. Той ги е закарал в Израел, като по този начин постъпи некоректно с клуба. Искахме да подпишем договор с двамата. Цялото ръководство на “Левски” не е доволно от ситуацията. Възмутени сме. Ангелов и Гочев тренираха нормално с отбора и щяха да са в групата за мача с ЦСКА, но преди два дни с родителите им са хванали самолета в 19:00 часа и са отлетели за Израел. Всичко това става без знанието на ръководството, мениджъри, треньора Викторио Павлов и когото изобщо се сетите от “Левски”. Тези неща не са нормални и ще търсим правата си чрез БФС”, заяви за “Меридиан Мач” помощник-треньорът на “сините” Бисер Хаздай, който е и шеф на школата.
 
Иначе Янко Ангелов и Тодор Гочев минаха успешно през кратки проби и обстойни медицински прегледи в Израел. Очаква се днес или утре да подпишат професионални договори с Ашдод. “Сините” ще бъдат компенсирани финансово според наредбите на УЕФА и ФИФА. На “Герена” ще вземат около 200 000 евро. Сумата се определя служебно и се формира от годините, в които футболистът е бил подготвян от клуба, като допълнително се заплаща, ако е национален състезател. Основен фактор е и в коя страна става трансферът./БЛИЦ