Финансовият директор на Литекс Величко Дихонов коментира зачестилите нападки към клуба. Шефът при "оранжевите" отново не пропусна да се заяде с боса на Славия Венци Стефанов, наричайки го "говорителка на първенството".

Интервюто с Величко Дихонов пред клубния сайт на Литекс:

- Г-н Дихонов, коментарът ви за медийната истерия през последните дни? Прилича на организиран и съгласуван удар?
- Не мога да си я обясня. Явно хората са избрали да имат отдушник и са решили, че нашият клуб има сестра. Но ние няма да доказваме обратното. Ще се концентрираме върху ежедневните си задачи и задължения. Но ви казвам, че тази истерия звучи много грозно и доста непрофесионално. Все пак понякога трябва и малко колегиалност. Но уви, няма.

- Кой според вас запали искрата?
- Мисля, че се получи от няколко неумишлени съдийски грешки, които станаха в различните мачове, за което ние нямаме никаква идея. Но най-вече искрата подпали един човек, който е ръководител на Славия (б.р. - Венцеслав Стефанов). Той се е превърнал в говорителка и "морален" стожер на първенството. Но само, когато му изнася и на него му е угодно. Подчертавам това. Явно човекът си има свои коплекси, които трябва да избива. Ние нямаме намерение да го коментираме. Ясен ни е като бял ден. В Литекс сме толерантни хора. Не обръщаме внимание на нарциси. Пак казвам обаче – всичко си има граници. Не трябва никой да се заблуждава, че ще си оставим магарето в калта.

- Докъде може да стигне тази ескалация на напрежението?
- Доникъде. Хората, които си вадят хляба покрай футбола, много често стигат до различни крайности. От "Осана" до "Разпни го". А не трябва да е така. Това е просто една игра. В нея има всичко – и грешки, и пропуски, и победители, и победени. Футболът не е война. Бях шокиран, когато чух след един наш мач как моят колега от другия отбор заявява, че ще се самоубива, защото съдията е направил грешка.

- Да, но грешките са все в полза на вашия отбор според опонентите на Литекс?
- Точно това искам да обясня. Нашият оператор в момента работи да се извадят на запис всички грешки, които са допуснати в ущърб на Литекс. И ще поискаме от т.нар. спортна телевизия на България "Ринг" да си извика специалисти, за да коментират ситуациите. Защото не може всяка вечер да се говори в едната посока. И след всеки мач първият въпрос към треньори, играчи и т.н. да е: "Какво ще кажете за съдийството?", когато всички са под емоция – изнервени или щастливи. Веднага ви давам пример – подробно изгледах запис на сблъсъка с Локо (Сф). Видях уникални грешки в наш ущърб. Ще посоча само една – в 15-ата минута имаше удар без топка с лакът в главата на Уилфред Нифлор. Това е не червен, а тъмно червен картон. Съдията дава само жълт. Така е преценил. Ако той бе отсъдил по правилата, т.е. да покаже червен картон и те да останат с десет човека в 15-ата минута, с колко гола тогава щяха да си тръгнат? Къде видяхте тенденция в този мач и в другите, за които ни обвиняват? След всеки двубой искат две дузпи, три дузпи, пет дузпи. Ами ако и ние поискаме по толкова, защото имаме основание, мачовете ще завършват с хандбални резултати. Но напишете с големи букви – ние не нападаме съдии, ръководители, футболен съюз и т.н. Ние винаги търсим грешките първо при нас. И да ви кажа – нашият собственик преди 4 години е забранил да се говори за съдии, за грешки, за други отбори, за ръководители и всичко, което не е свързано единствено и само с нашия клуб. Защото не може да се живее само с омраза и ненавист.

- Да, но вашият собственик (б.р. - Гриша Ганчев) е член на Изпълкома на БФС и може да се очаква, че влияе по някакъв начин?
- Първо, малко ли е направил нашият собственик за спорта в България? Второ, той е идвал на стадиона два пъти за цяла есен. Аз съм във фирмата от 18 години и го познавам много добре. А и обществеността знае, че г-н Ганчев е човек, който спазва правилата. И иска от всички нас да се спазват правилата. Девизът в Литекс е: "Спазвай правилата". Нито знам телефона на съдийския шеф, нито съм го чувал. Не знам телефоните на никой от факторите в БФС. Но ако ме питате дали подкрепям Боби Михайлов и четвъртите в света, веднага ви отговарям – да. Подкрепям ги и съм техен фен. И така ще бъде. Защото радостта, която са ни донесли, не мога да я сравня с нищо друго в моя живот. Не съм сигурен обаче дали подобен отговор ще получите от разни други "морални" стожери на футбола. Разполагам с информацията, че има постоянни обаждания и опити за вмешателство в работата на съдии, комисии и т.н.

- След тези думи могат да ви обвинят, че не сте футболен човек, защото се занимавате с финанси?
- Завършил съм спортно училище, профил "Футбол". После и ВИФ със специалност "Футбол". Имам треньорски диплом по футбол. Чак след това съм завършил икономика специалност "Финанси". Ако някой с осми клас ме обвини и в този грях, ще му подаря дипломите си, за да се снима с тях. За да е още по-спокоен в неудачите си.

- Какво ще предприеме Литекс за вбъдеще?
- Ще работим двойно повече. Ще се борим за оцеляването си, но само и единствено по правилата. Не забравяйте, че нещата при нас не са на всяка цена. Имаме и ще имаме уважение и респект към всички, участващи в процеса. А тези нарциси с ангелските лица и дяволските души, които ежедневно ни нападат, ще им отговоря така - дано да са живи и здрави.