Изпълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров внесе яснота относно случващото се в "червения" клуб от гледна точка на управление и финанси.

Той призна в предаването "Пред банята", че ръководенето на клуба е трудно заради многото проблеми, но изрази увереност, че проблемите стават все по-малко с всеки изминал ден и бъдещето пред ЦСКА е добро:

"Проблемите се разрешават един по един, просто са прекалено много проблемите в ЦСКА. Нормално да са много при клуб, който са обявили, че ще го закриват. Закриват го, защото е стигнал вече дъното. С всеки изминал ден все по-малко стават проблемите. Не казвам, че ги няма, изключително много са. На ден правим по 4-5 срещи с кредитори, постоянно се предоговарят условия, намалява се тази финансова тежест, която е към отбора. В най-скоро време се надявам да наберем и малко свежи пари.

Сделката се осъществи за 3-4 дни. Такава сделка е нормално да се осъществи за 3-4 месеца, за да се видят всички неща. Тук нямахме никакво време, кой да чака 3 месеца. Нямаше да има какво да се продава след 3 месеца, "Титан" бяха обявили, че след 2 дни ще прекратят професионалния статут на отбора.”

“Досега се финансираше от продажба на акции, съвсем наскоро публикувахме в търговския регистър всички акционери. Говоря за хора, които си купиха акции и дадоха живи пари, с които реално се издържа клубът. Оттук насетне няколко са вариантите, надявам се скоро да имаме генерален спонсор. В края на февруари 2014 г. ще имаме излизане на борсата и да направим публичното предлагане на акции, допълни Тодоров.

- До голяма степен задълженията се знаят и са изчистени. Дали ще излязат нови не може да се каже. Господин Томов е от малкото хора, които могат да обиколят целия свят и да намерят средства за клуба. Той не заема никакъв формален пост, нормално е да бъде по-пасивен. Ангажиментите му са доста големи, той е доста зает."

"В скоро време и "Левски" ще тръгне по пътя на ЦСКА. За да спонсорира някой ЦСКА, минимумът е един милион евро на година. Това мисля, че е сума, отговаряща на ранга на клуб като ЦСКА. Дали точно тази сума ще се договорим, надявам се да е такава, може и по-голяма да е.

С около 30-35% са по-ниски заплатите от времето на "Титан". Те са в рамките на нормалното за клуб от рамките на първата шестица от рамките в България. Доста по-високи заплати се плащат в Лудогорец, "Левски", "Ботев", отколкото в ЦСКА в момента.

От "ЦСКА Завинаги" по всяко време може да са собственици, абсолютно всеки като си закупи акции може да влезе в ЦСКА. Ще видите как и "Левски" скоро ще тръгне по този път. Това е пътят за отбори като нашите, подчерта босът.

- Ние говорим за публично предлагане, да няма човек, който да има мажоритарния дял. Ако има точни и ясни правила, ще ги управляват. Щом има такива модели, които работят прекрасно, защо да не работят и в България, с какво сме по-различни? Важни са резултатите. Когато има резултати, системата продължава да работи."

Относно председателя на Надзорния съвет Лоурънс Дейвис, Тодоров коментира: "Не е толкова мистична фигура. Лоурънс Дейвис е човек, който лобира за ЦСКА в Европа. Има достатъчно много позиции, само може да е полезен за клуба."