Агенция БЛИЦ предлага на своите читатели кратка история на всички мачове между ЦСКА и “Левски”, играни през месец октомври. Никога досега двата тима не са излизали един срещу друг на 28-и, но в петък от 17,45 часа, ще го направят.
 
23 октомври 1957 г., КСА
“Левски” – ЦСКА 2:0
1:0 Хр. Илиев (99), 2:0 Д. Йорданов (115)
НА ТЕРЕНА
Мачът е полуфинал от турнира за купата на Съветската армия. В редовното време не пада гол и се стига до продължения. В тях първата опасност е пред “синята” врата. Удар на Георги Димитров-Червения се отбива в гредата. В 99-ата минута Христо Илиев-Патрата вкарва отблизо, а след това Димитър Йорданов-Кукуша подпечатва победата на “Левски” след диагонален шут. Съдията Таков гони трима футболисти – Ракаров и Стефан Божков от ЦСКА и Пеев от “Левски”.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Около 200 души не успяват да влязат на стадион “Васил Левски”, тъй като билетите са свършили. Старец от софийското село Мрамор предлага живо агне на контрольорите, за да го допуснат на трибуните. Един от проверяващите билетите взема животинчето, но стоящите наблизо милиционери му го...конфискуват. Дядото вече е влязъл на стадиона, без да разбере, че агнето не е останало при когото трябва.
 
6 октомври 1963 г., “А” група
“Левски” – ЦСКА 2:1
1:0 Ал. Костов (27), 2:0 Д. Йорданов (66), 2:1 Н. Цанев (87)
НА ТЕРЕНА
ЦСКА създава над 10 чисти голови положения, но реализира само едно - в края на мача, когато Никола Цанев намалява резултата, който е в полза на “сините”.
“Левски” повежда чрез хитрия Александър Костов. В 27-ата минута е отсъдена съдийска топка. Христо Илиев-Патрата насочва кълбото към наказателното поле на ЦСКА. Преди обаче някой от “червените” да играе с топката, Сашо Костов я отмъква и бележи във вратата на младия вратар Стоян Йорданов. “Армейците” протестират бурно, но реферът е категоричен – 1:0.
Следва страхотен натиск на ЦСКА. “Сините” на два пъти чистят от голлинията. През второто полувреме картината е същата. В 66-ата минута обаче Димитър Йорданов-Кукуша и Патрата правят забележително двойно подаване при което централният нападател увеличава преднината на “Левски”.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Няколко фенове на “Левски” не са допуснати на стадиона, защото двама от тях са с дълги коси, а друг има брада. В тези години у нас е забранено хора с “неприличен вид, нарушаващ социалистическия морал” да посещават мероприятия.
 
29 октомври 1967 г., “А” група
“Левски” – ЦСКА 1:1
0:1 Д. Марашлиев (10), 1:1 Г. Соколов (61)
 НА ТЕРЕНА
Голямата новина е участието на Христо Бонев във вечното дерби. Зума е с червената фланелка, тъй като е войник. Той изиграва 6 мача за ЦСКА, като единият е срещу “сините”. Бонев подава в 10-ата минута на Димитър Марашлиев, който с красива тупалка открива резултата.
До края на полувремето ЦСКА има още три отлични възможности. Първо Бонев от фаул затруднява максимално Бисер Михайлов, след това шут на Марашлиев се отбива в гредата, а секунди преди почивката Радлев не може да засече на 2-3 метра топката към опразнената врата.
През второто полувреме “Левски” диктува играта. И логичното се случва, след като Георги Соколов се отскубва от опеката на Аспарух Никодимов и изравнява.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Легендата на “Левски” Георги Соколов изчезва от лагера на “Левски” вечерта преди дербито. Треньорът Кръстю Чакъров пуска “детективи”, които откриват Соколето в една затънтена кръчма в края на София. Нападателят е върнат в лагера, а шефовете на клуба настояват той да бъде изваден от групата. Наставникът обаче се застъпва зад Жоро и обявява: “Нека да играе. Ще видите, че утре ще вкара гол!”. Така и е случва...
 
29 октомври 1977 г., “А” група
“Левски” – ЦСКА 4:1
1:0 Й. Йорданов (9), 2:0 Пл. Николов (29), 3:0 Й. Йорданов (47), 4:0 Анг. Станков (58), 4:1 Ст. Стефанов (68)
НА ТЕРЕНА
Вечните съперници пак излизат един срещу друг на 29 октомври, но този път 10 години по-късно. Спецовете предричат успех на ЦСКА, защото “Левски” е без две основни единици. Павел Панов е със счупен крак, а Тодор Барзов е болен от жълтеница. Дебют на вратата прави едва 19-годишният Томас Лафчис. Но както обикновено се случва, фаворитът във вечното дерби губи. Не само губи, но е тотално съкрушен. Над всички е Йордан Йорданов-Пиката, който вкарва два гола. В 58-ата минута “сините” вече водят с 4:0, но намаляват оборотите. Стефан Стефанов се разписва единствен за ЦСКА.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Недоволни от загубата, фенове на ЦСКА изпускат една от гумите на клубния автобус. Запалянковците напускат трибуните още в 60-ата минута, когато резултатът вече е 4:0 за “Левски”. Десният бек Пламен Николов, автор на второто попадение, пък се заяжда в тунела с играчи на ЦСКА. “Вкусна ли е чорбата, момчета?”, пита зевзекът съперниците си. Вечерта видният политически цесекар Милко Балев не е на себе си заради резултата. Членът на ЦК на БКП издава заповед на другия ден вместо да тренират, всички играчи на тима да получат по няколко удара с камшик на голо. "Ненормалници. Ония бяха със свалени гащи. Без най-добрите си футболисти. Вместо да ги попилеем, ние се изложихме, станахме за смях!". Чул за страшното решение, треньорът на ЦСКА Никола Ковачев звъни на генерал Добри Джуров, молейки го заповедта да падне. Добродушният Джуров успява да разубеди Балев и “армейците” се разминават с тежкото и унизително наказание
 
7 октомври 1980 г., “А” група
ЦСКА – “Левски” 2:2
0:1 П. Панов (32), 1:1 Джевизов (64), 2:1 М. Вълков (69), 2:2 Анг. Станков (82)
НА ТЕРЕНА
Страхотна драма, много обрати и прекрасен футбол пред препълнените до краен предел трибуни на Националния стадион. Пальо Панев се разписва първи от пряк свободен удар. След почивката само за 5 минути ЦСКА обръща резултата. Йончев центрира отдясно и Джевизов с глава изравнява. След това Марио Вълков отново с глава бележи за 2:1. Груба грешка на Георги Велинов и Иван Зафиров позволява на дебнещия ги Ангел Станков да оформи крайното 2:2.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Часове преди мача из София плъзва слух, че не кой да е, а самият Тодор Живков ще посети двубоя. Тато никога досега не е ходил на такъв голям футболен мач. Пред централния вход на Националния стадион застава огромен кордон от милиционери. Всички са в очакване държавният глава да пристигне всеки момент. Тодор Живков обаче така и не идва, тъй като в последния момент решава да замине с Пенчо Кубадински на лов в Тетевенския балкан.
 
1 октомври 1989 г., “А” група
ЦСКА – “Левски” 5:0
1:0 Тр. Иванов (34), 5:0 Стоичков (49, 55, 61-д., 76)
НА ТЕРЕНА
KAMATA.jpg
Най-голямата победа на ЦСКА във вечното дерби заедно с тази от 23 септември 1953 година. Тотална доминация на “червените”, водени от Христо Стоичков. Резултата открива Трифон Иванов, който засича с глава центриране от корнер. През второто полувреме Камата изригва с четири попадения, третото от които е след точно изпълнена дузпа във вратата на Здравко Здравков. “Армейците” са без Любослав Пенев. Само три дни преди дербито Любо е заминал за Валенсия, където започва дългата му кариера по испанските терени. “Сините” пък получават втори звучен шамар в рамките на една седмица. На 26 септември те се прочуват в Белгия, където 7 минути преди края водят с 3:1 на Анверпен, но губят с 3:4.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
След мача, вместо да се радва, че е герой, Камата беснее в съблекалнята. “Тюфлеци с тюфлеците! Тия бяха готови да ги довършим, но вместо да ги унищожим, вие взехте да си бъркате в носовете и да не играете!”. Треньорът Димитър Пенев пробва да успокои топката. Тупа Камата по рамото и обявява: “Я не се напрягай. Та 5:0 малко ли е?!”. “Малко е, отвръща му Стоичков – Трябваше осмица да им сложим, като номера на фланелката ми. Ако бяха те, нямаше да ни простят, а да ни довършат!”.След като излиза от съблекалнята, Ицо е посрещнат с бурни овации от червените фенове. Вместо обаче да се качи на клубния автобус, той се пъха в автомобила на свой приятел, който кара раздрънкан форд. На кръстовището на спортната палата Стоичков е забелязан от стоящи на тротоара “сини” запалянковци. Те започват да му показват средни пръсти, а Камата сваля стъклото и започва да крещи: “Духайте го, говеда!”
 
20 октомври 1990 г., “А” група
“Левски” – ЦСКА 0:1
0:1 Г. Георгиев (10)
НА ТЕРЕНА
Блестящ мач на пловдивчанина Георги Георгиев. Гецата развинтва цялата защита на “Левски”. След един от рейдовете му пада и победният гол. Седмици преди вечното дерби и в двата гранда се извършват треньорски рокади. Павел Панов е заменен на “Герена” от Васил Методиев, който за трети път поема тима. Димитър Пенев пък е уволнен, а Паро Никодимов застава за втори път начело на ЦСКА.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Трифон Иванов, който е един от героите в дербито, куфее цяла нощ в столична дискотека. На следващия ден Туньо се явява с кръвясали очи на тренировката, а когато Паро Никодимов го привиква на разговор, от устата му лъха на алкохол. Трифон обаче се разминава с наказание.
 
17 октомври 1992 г., “А” група
“Левски” – ЦСКА 1:3
0:1 Метков (10), 1:1 Пл. Гетов (60), 1:2 Метков (69), 1:3 Ст. Драганов (82-д.)
НА ТЕРЕНА
Дни преди дербито има треньорска рокада в ЦСКА. Паро Никодимов е заменен от Цветан Йончев. Дебютът на Цецо е именно срещу “Левски”. Играч на мача е Кирил Метков, който два пъти наказва вратаря Пламен Николов. Третия гол бележи Стефан Драганов-Чоната от дузпа. В края на дербито е отсъдена дузпа и за “Левски”, но Пламен Гетов удря напречната греда. Изнервеният капитан на “сините” Николай Илиев демонстративно смъква лентата от ръката си и я захвърля на тревата.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
В съблекалнята на “Левски” избухва скандал. Николай Илиев и Пламен Гетов едва не се сбиват. Двамата са разтървани с големи усилия от своите съотборници.
 
24 октомври 1997 г., “А” група
ЦСКА – Левски 0:1
0:1 Г. Иванов (84)
НА ТЕРЕНА
Дебют на Гонзо във вечното дерби с победен гол. Нападателят, който преди това е пред договор с ЦСКА, пристига на “Герена” от Локомотив (Пд). Антигерой на вечерта е Ивайло Андонов. Той пропуска дузпа, а в опита си да я довкара, рита вратаря Иванков и получава червен картон.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Ивайло Андонов влиза в остър конфликт с треньора Георги Василев. Гочето обвинява Иво не за изпуснатата дузпа, а за червения картон. Бесният благоевградчанин обаче не си трае, а обвинява наставника за избраната тактика. Пейка и два стола пострадват от шутовете на Андонов в “червената” съблекалня.
 
30 октомври 1999 г., “А” група
ЦСКА – “Левски” 1:0
1:0 Д. Иванов (1)
НА ТЕРЕНА
Мачът на “Армията” влиза в историята с най-бързия гол във вечното дерби. Още в 36-ата секунда Димитър Иванов бележи с глава от близко разстояние. Той първо стреля с крак, топката се отбива в гредата, но при добавката я изпраща в мрежата на рожденика Иванков. Бербатов пропуска да удвои в началото на втората част, а в 79-ата минута Милен Петков не успява да направи 2:0 от дузпа – топката се отпива в лявата греда.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Нападателят на “Левски”Серж Йофу яде бой в столично заведение вечерта след мача. Тъмнокожият футболист обвинява келнера, че му е надвишил сметката. Настава меле, при което Йофу е изхвърлен навън от двама бодигардове.
 
15 октомври 2000 г., “А” група
ЦСКА – “Левски” 1:1
0:1 Цихмейструк (46), 1:1 Иво Тренчев (47)
НА ТЕРЕНА
Двата тима си разменят по един гол в рамките на 120 секунди. Украинецът Цихмейструк открива за “Левски” в Борисовата градина след ювелирен пас на Станимир Стоилов. Веднага следва корнер за ЦСКА и защитникът Иво Тренчев изравнява с глава.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
30-годишният Младен Младенов умира, след като е ранен от бомбичка, хвърлена от “сини” запалянковци. Трагедията се разиграва в кафене, намиращо се наблизо до стадиона. Младен е седнал с приятели в сепаре, близо до прозореца.

26 октомври 2002 г., “А” група
ЦСКА – “Левски” 3:0
1:0 Мукаси (11), 2:0 Св. Петров (45), 3:0 Мукаси (55)
НА ТЕРЕНА
Огромен превес на ЦСКА на стадион “Българска армия”. “Сините” се отърват само с три гола. В 11-ата минута Брито бие от малък ъгъл, Иванков не успява да улови топката и стоящият наблизо Мукаси я забива в мрежата. С остър далечен удар Светльо Петров увеличава преднината на ЦСКА, а в началото на второто полувреме Мукаси пак е герой за “червените”, които са водени от Стойчо Младенов. Велизар Димитров надиграва Станислав Ангелов и чудесното му центриране е засечено от южноафриканеца.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Преди мача Стойчо Младенов и операторът на ЦСКА Димитър Димитров заснемат кратък филм с роднините и семействата на футболистите. Майки, бащи, съпруги и приятелки надъхват играчите пред камерите. Лентата е пусната в съблекалнята на ЦСКА минути преди двубоя, което действа като допинг на “червените”.
 
31 октомври 2003 г., “А” група
“Левски” – ЦСКА 1:1
0:1 Гъргоров (53), 1:1 Т. Колев (54)
НА ТЕРЕНА
След три години двата гранда пак си разменят по гол само за две минути. Този път на “Герена”. Сашо Станков току-що е сменил Стойчо Младенов в ЦСКА, начело на “сините” пък след 8 години отново е Георги Василев. В последната минута Демба-Нирен прави невероятен пропуск пред “червената” врата.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
Ден преди мача сръбският халф на “Левски” Саша Симонович пропилява около 3000 долара в казино. Играчът иска заем от съотборниците си, тъй като спешно му трябват пари, за да върне стар дълг на свой познат. По време на дербито Симонович изобщо не е в час и изиграва един от най-слабите си мачове.
 
17 октомври 2004 г., “А” група
ЦСКА – “Левски” 2:2
1:0 Сакалиев (10), 2:0 Хр. Янев (45-д.), 2:1 Телкийски (52), 2:2 Боримиров (60)
НА ТЕРЕНА
По стара традиция ЦСКА повежда с два гола, но не си тръгва победител. За първи път от 1998 година дербито се играе на Националния стадион. Мъри Стоилов дебютира в мач №1 като треньор. ЦСКА има комфортна преднина на почивката, но след това “сините” проявяват характер и изравняват.
ИЗВЪН ТЕРЕНА
“Ще си боядисам косата в червено, ще си пусна мустаци и ще ги оцветя в синьо, ако бием “Левски”, заканва се Стойко Сакалиев преди мача. Заканата му обаче остава нереализуема, тъй като ЦСКА изпуска трите точки.
БАЛАНС ПРЕЗ ОКТОМВРИ: 14 мача, 5 победи за ЦСКА, 4 за “Левски”, 5 равенства