ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов коментира пред БЛИЦ ситуацията в националния отбор след загубата с 1:2 от Черна гора в Подгорица.

-Г-н Запрянов, започваме с тривиален въпрос – как видяхте играта на българските национали в европейската квалификация снощи?
-За спортно-технически фактори не мога да говоря, тъй като позицията ми е организационна и административна. Но, като всеки българин, видях това, което фенове искат да виждат – желание, агресия, борба и за пореден път малшанс. Явно многото клетви застигат отбора. Който е писал пъкления сценарий, му се получава. Но всичко това е до време.

200 лв. Начален Бонус Спорт!

-Какво означа „всичко това до време“?
-Това означава, че отбор със средна възраст 22-23 години има нужда от време и най-вече от подкрепа. Преди 1-2 години тези момчета бяха в младежкия национален отбор и искахме те да поемат главната роля при мъжете. Днес виждаме агресивна, бих казал убийствена критика срещу тях, а те са най-малко виновни. Намираме се в преходен период. Никой не се е родил научен. Самият факт, че голмайсторите на Черна гора - Савич и Йоветич, са единствените опитни звезди в тима им, говори красноречиво от какво има нужда всеки състав. Има нужда от опит. Ние също.

- Кирил Десподов не е ли такъв?
-Той е лидер, но разликата между лидер и опит е огромна. Когато при съперника имаш играчи, играли 15 години на най-високо ниво в Манчестър Сити, Атлетико Мадрид, Фиорентина, е едно. При нас е друго. Кирил обаче не бива да бъде грешникът, който ние като народопсихология винаги искаме да имаме. Нормално беше той да изпълни дузпата. И не е свършил светът затова, че я изпусна. Не забравяйте и друго – Десподов игра на непривична позиция като централен нападател. Той е най-близо до високата класа, която искаме да имаме. Но най-важното в случая е играчите да бъдат оставени да се развиват.
Хората забравят историята на златното ни поколение, което не успя да се класира за три поредни първенства – Евро 88, Мондиал 90, Евро 92. Помните ли драматичните ни загуби от Шотландия и от Швейцария в София съответно през 1987 и през 1991 година. Във втория случай водехме 2:0 и загубихме 2:3. И после дойдоха квалификациите за САЩ’94, когато невероятното се случи. С критики погубихме няколко предни поколения, на крачка сме да съсипем и настоящото. Днешните национали имат качества, но им липсва самочувствие. За да го придобият, трябва да бъдат подкрепяни. Никой не е роден научен. Публичната реакция към настоящите футболисти е като шамар, с който родителят удря детето си. Удрям ти шамар, за да спреш да ревеш. Те четат медии, виждат коментари. Негативната енергия ще ги смачка, няма да ги направи по-добри. Всеки мач на националния отбор се чака с трепет и вълнение не за да го подкрепим, а да го катурнем със злобни афоризми в социалните мрежи.

-Мнението ви за Младен Кръстаич? Той трябва ли да запази поста си.
-Посоката на подмладяване, стартирала при Ясен Петров, е процес, на който трябва да се даде време.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ