Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!


Новакът в “А” група Пирин (Гоце Делчев) постигна историческа първа победа. Отборът спечели с 2:1 срещу Миньор в първия си мач в елита. Изненадващо въпреки успеха треньорът на неврокопчани Яков Папарков подаде оставка. За решението му, бъдещето на Пирин (Гоце Делчев) и още актуални теми интервю за БЛИЦ даде шефът на клуба Антонио Сакаджийски:

-Г-н Сакаджийски, историческа победа на Пирин (Гоце Делчев), последвана от оставката на Яков Папарков.
-Изненадан съм от решението му. Яков каза, че има лични причини, заради които напуска. Изненадан съм от постъпката му. Всъщност, с него още не съм говорил, не ми е казал лично, че си тръгва. Имахме разговор преди месец. Тогава той ми каза, че му идва в повече напрежението. Предложихме му, ако не може да се справи в “А” група, да остане като мениджър в клуба и да търсим друг треньор. Той обаче ни каза, че ще се справи. Явно не успя, може би тази еуфория, влизането в “А” група, наистина му дойде в повече. Уплаши се. Не може Миньор да е с 9 футболисти и да ни изравни четири минути преди края. А ние да се наредим отзад и да не атакуваме.

-Треньорът Папарков намекна, че не е доволен от лятната подготовка и селекцията?
-Не знам защо говори така. Направихме два лагера в Банско, изиграхме много контроли. През отбора минаха над 30 футболисти. Още преди му казах да ми даде списък и да говорим с всеки играч, който поиска. Имал съм му пълно доверие относно селекцията. Не съм му се бъркал, дори и да съм имал мнение за някои футболисти, не съм го казвал. Преди момчетата са играли без пари, сега ние нямаме никакви задължения.

-Какво ви обясни Яков Папарков за напускането си?
-След мача се видяхме и му казах: “Честита победа”. А той ми отвърна, че май трябва да си търся нов треньор и избяга надолу. От тогава не сме говорили. Разбрах обаче, че още преди мача е споделил, че това ще е последната му среща начело на Пирин (Гоце Делчев). Аз обаче не повярвах, мислех си, че е плод на емоция от негова страна. Не го казах и на футболистите, не исках да притъпявам еуфорията, която беше налице заради първия ни мач в “А” група.

-Говори се, че треньорът си е тръгнал, защото не е искал да участва в уговорени мачове?
-Какви уговорки, мина само един кръг. По тази логика аз мога да го обвиня, че е продал мача с Миньор (Перник). Не може пред 5000 души с двама души по-малко гостите да ни изравнят. Драги Коцев куцаше 40 минути, публиката подвикваше за смени, а Яков не реагираше. Нямам обяснение защо. На контролата с “Левски” той не мръдна от резервната скамейка, а треньорът според мен трябва да е до тъчлинията, да дава указания, да окуражава футболистите. Може би наистина се е уплашил от “А” група и не е издържал на напрежението.

-С какви чувства се разделяте?
-Аз нямам лоши чувства към него. Единствено се чувствам предаден. Трябваше да ни каже по-рано, че ще си тръгне, за да може да реагираме и да намерим нов треньор, да започнем всичко от начало. А не след първия мач, победихме и той хвърли оставката. Ще се видя с момчетата. Има някои от стария отбор, ще ги питам, ако някои иска да напуска кораба след Яков, да си тръгва, за да знам с какво разполагаме.

-Доволни ли сте от победата като оставим настрана оставката?
-Естествено, всички хора в града са доволни. Спират ме и ми стискат ръцете, такова нещо в Гоце Делчев не е било. Ние сме единственият отбор от Югозапада, който в момента е в “А” група. Представяме областта, а знаете какво е дала тя на България. Когато вкарахме втория гол хората говорят, че крясъците от трибуните са се чули в съседните села (смее се). Хората тук са темпераментни, преди мача имаше гайди, оркестър, музикални изпълнения. Футболен край, запалени фенове.

-Какво ви предстои в близко бъдеще?
-Много бих искал да победим “Ботев” (Враца) в следващия ни мач. Това казах на момчетата, трябва да тръгнем с шест точки, за да сдобият повече самочувствие и да се успокоят. В третия кръг приемаме Лудогорец. До тогава ще увеличим капацитета на стадиона с още 1500 места. Може би премиерът ще пристигне на мача за официалното откриване на стадиона.

-Кой отбор мечтаете да победите?
-Може би Лудогорец в третия кръг. Вижте, ние нямаме милионите на хората в Разград. Когато поех отбора не обещавах Шампионска лига, Лига Европа или места в класирането. Може заплатите да са ни малки, но каквото съм обещал на момчетата, всичко съм дал. Тук искам да подчертая, че не само аз издържам клуба, общината много помага. Преговаряме с един-два спонсора, скоро ще станат ясни имената им. Горещо се надявам да се задържим в “А” група. На нас ще ни бъде най-трудно, защото знаете, че този сезон ще изпаднат четири отбора. Победим ли Лудогорец, после няма да имаме спиране.

-Как приемат хората в Гоце Делчев влизането на Пирин в “А” група?
-Полудели са от радост, живеят с отбора. Преди няколко дни един човек ме попита, дали може да си купи карта за ВИП ложата. Каза ми: “Искам да си купя карта, дори няма да седя във ВИП-а, но да помогна с пари”. Това обяснява много неща. Гордея се, че нямаме една стотинка задължение към никого, което ни струваше много.

-На кой отбор сте фен, освен че сега стискате палци на Пирин (Гоце Делчев)?
-От малък, още от първи клас, почти всичките ми съученици бяха от “Левски”. За да бъда различен реших да съм от ЦСКА. И така до днес. Помня старите мачове на Пирин (Гоце Делчев), баща ми ме водеше. На един мач за влизане в “Б” група хиляди фенове пътуваха, водени от поп, а мощните тъпани огласяха околността. Искам сега това да се върне и хората да ни подкрепят във всеки мач.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ