Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Председателят на Съдийската комисия към БФС Давид Борбалан даде пресконференция, на която говори за предстоящия сезон 2024/25 в българския футбол. Той разкри, че през новия шампионат в сайта на футболната централа ще бъдат качвани обучителни видеа за решенията на реферите. Освен това ще бъде приложена практиката от Евро 2024 на капитаните да бъдат обяснявани причините за дадено съдийско отсъждане.

„Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да се подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно, ние се стремим да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас“, заяни Борбалан.

„Отдадеността на нашите съдии е много голяма. Те мислят предимно за съдийството и по този начин смятам, че ще постигнем по-добри резултати и ще задоволим футболната общност“, допълни 51-годишният бивш топ рефер.

„Удовлетворен съм и благодаря на клубовете за усилията, че ще имаме по две камери на линията, не е технология за голлинията, няма да сигнализира на съдиите, но ще имаме по-добра гледна точка. Тези камери ще помагат и при дузпи, както и засади. По-малко ще са случаите, в които линиите не могат да пуснати. Имали сме случаи, в които единият играч крие другия и не можем да пуснем линии. Сега ще бъде по-лесно“, призна испанецът.

„От новото първенство ще започнем в началото на всеки месец да качваме обучителни видеа в сайта на БФС, ще има клипове от нашия шампионат и обяснение от Съдийската комисия, приемаме го позитивно“, разкри шефът на Съдийската комисия.

„Нещо, което виждаме на Европейското първенство и искаме да го въведем, ще има по-специално отношение към капитаните и в много противоречиви ситуации да получат възпитан отговор от съдията, а той да се грижи неговите съотборници да не обграждат рефера. Съдийската комисия винаги е в готовност за безплатни лекции по правилата на играта, новостите и противоречиви ситуации, които са се случвали. Евроучастниците ни вече го направиха. Обучението винаги е под един час, но носи големи ползи. Професионалистите трябва да знаят новите промени“, заяви Давид Борбалан.