Съдийската комисия към БФС даде специална пресконференция по повод работата на реферите от началото на сезона. Председателят Петър Петров потвърди новината на БЛИЦ от по-рано, че някои имена (неизвестни към момента) ще отпаднат от ранглистите на "А" и "Б" група. Той също така обясни, че няма вариант рефери от чужбина да съдийстват в напечените мачове от родния елит.

"През есента съдиите обслужиха 20 кръга в "А" група, което е 100 мача, 128 мача в "Б" група, както и двубоите за Купатa... или oбщо 264 мача. Съдийската комисия е независим орган и ранглистите се определят от нас. 24 ръководещи съдии в "А" група, 35 ръководещи в "Б" група, и по 62 асистенти в "А" и "Б" група", каза Петър Петров.

"Съдиите се справиха на добро ниво, но имаше и грешки при отсъждането на правилото за засада, както и за дисциплинарните наказания. От всички срещи бяха получени само три жалби. Те бяха за двубоите Лудогорец - Литекс, Лудогорец - "Левски" и един мач в "Б" група, а реферите получиха съответните наказания", допълни шефът на СК.

"Трябва да рискуваме с младите и да им даваме шанс. Реферите от "А" и "Б" група ще бъдат оценени до 30 януари, а след това ще бъдат обявени и новите ранглисти. Те ще бъдат намалени. Разликата между съдия и добър съдия е, че добрият съдия по-малко греши. Ще има повече качество, а не количество. Стефан Апостолов, Драгомир Драганов и Мартин Стоименов израснаха по програмата "Ментори и таланти". Те ще получават повече мачове през пролетта. Никола Попов ще премине във втора група на съдиите в УЕФА, искам да го поздравя", обясни Петър Петров.

"От 17 септември отговорността за решенията ги взимах аз. От този момент не е имало намеса от Изпълкома или президента на БФС към изготвянето на нарядите. Най-голямата отговорност беше върху международните съдии, както и международните асистент съдии. Имахме и група от рефери, които са утвърдени и реферираха голяма част от мачовете. Има и група от млади и перспективни съдии, които ще поемат следващата вълна от мачове", заяви заместникът на Никола Джугански.

Петров обясни, че няма как рефери от чужбина да съдийстват на напечените мачове в "А" група. "Появиха се предложения от клубове мачове да бъдат ръководени от чужди съдии, но това докато аз съм шеф няма как да стане. Ние получаваме средства от УЕФА, за да изградим млади и кадърни български футболни съдии. Само ще ви кажа, че да дойде съдия от Малта, например, трябва да платим на главния 8000 евро, отделно самолетни билети и престоя му в България", каза Петър Петров.

"В УЕФА се интересуват за българския футбол. Четат в пресата, гледат мачове от "А" група. Знаят представянето на всички наши международни съдии. Марк Бата (б.р. - наблюдателят на българските съдии от УЕФА) живее в Швейцария, но също гледа мачове и научава всичко от пресата. Дори тази есен изгледа на живо няколко срещи от "А" група", добави Петър Петров.

"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016