Бившият страж на Левски Димитър Шейтанов подкрепя решението на БФС в родния футбол да не играят вратари, които не са от Европейския съюз. Той гостува в „Студио Дерби“ на KotaSport с водещ Георги Симеонов - Мейса. 

„За да извадим вратари и да вървим напред, трябва да се започне от школите. Това е дълъг процес. В школата за треньори получаваме добри знания, но не е достатъчно. В школата на Левски съм бил сам с 12 вратари. Физически не ти стигат силите да обърнеш внимание на всички. При вратарите от 10 до 16 години е най-важно", коментира Шейтанов.

"Ние сме чуждопоклонници. Аз подкрепям решението на БФС, но трябва да се започне от школите – да се направи методика, организация и тогава да се изисква. Имаме таланти на всички постове. И вратарите ни не са лоши. Но трябва да им се дава шанс, който пък трябва да заслужат. Когато не са готови, когато не се работи във важните години, няма как да стане да влязат в мъжкия футбол. Преходът е труден, трябва много време и работа", продължи бившият вратар на Левски. 

"В Сърбия, в Първа лига, няма нито един чужденец – вратар. Това явно е решение на федерацията, за да израстват техните футболисти. Разбирам недоволството на Лудогорец, защото имат двама национални вратари. Но тук говорим за развитието на българските футболисти. Не е ли по-лесно да работим и да даваме шанс на младите футболисти? САЩ’94 няма да се повтори, но трябва да тръгнем отнякъде. И в Локо беше като в Ботев в момента, когато дойде Акрапович. Но му се даде време и виждате резултатите. Нивото на българския футбол върви нагоре", каза Шейтанов.

"В Китай се наливат много пари. И каквото каже федерацията, това е закон. Там има програма, която се следва за години напред", добави специалистът, който бе в щаба на старши треньора Ясен Петров в Шидзяджуан. 

"Искам да играят българи, особено вратари. Аз искам да работя по правилния начин и да изграждам български вратари. Но когато дойде вратар като Ренан, тогава си заслужава да играе в родното първенство“, каза още Шейтанов в „Студио Дерби“.