Черна гора гостува на България в квалификация за Евро 2012. Безпорните звезди на състава на Златко Кранчар са Стеван Йоветич и Мирко Вучинич. Първият е контузен и не е в София за мача, а участието на втория е под въпрос заради травма. Черногорците обаче имат още един футболист, който може да бъде наречен звезда. Това е халфът на Спортинг (Лисабон) Симон Вукчевич.
 
Вукчевич е роден на 29 януари 1986 г., а баща му е бивш спортен директор на черногорския Зета (Голубовци). Кариерата на 24-годишният полузащитник преминава през Партизан, Сатурн (Московска област) и Спортинг, но е и тясно свързана с България и формации на нашия национален отбор.
 
На 9 февруари 2005 г. едва 18-годишен Симон Вукчевич изиграва първия си мач като титуляр за представителния тим на Сърбия и Черна гора. Това е нулевото равенство срещу България на стадион “Васил Левски”, през второто полувреме халфът е заменен от Звонимир Вукич.
 
Тъй като е роден в Подгорица, Вукчевич избира да играе за Черна гора при отделянето на страната от Сърбия през 2006 г. На 5 юни 2007 г. халфът е част от младежкия тим на родината си в първия официален мач на отбора на Черна гора в европейски квалификации до 21 г.
 
Въпросният двубой отново е срещу България. На стадион “Българска армия” Черна гора печели с 2:1 срещу избраниците на Александър Станков. На вратата на българския тим е настоящият мъжки национал Николай Михайлов. От тогавашния състав сред избраниците на Станимир Стоилов за днешния мач са още Николай Димитров, Ивелин Попов, Валери Божинов и Валери Домовчийски.
 
В 38-ата минута на мача съдията Петери Кари дава дузпа за гостите, но ударът на Симон Вукчевич преминава встрани от вратата на Михайлов. В 50-ата минута полузащитникът обаче вече е в прегръдките на съотборниците си, след като открива резултата. Четвърт час по-късно Йоветич удвоява. Орлин Орлинов бележи почетното попадение за България в последната минута.
 
В кариерата на Симон Вукчевич има още една "българска" ръзка, макар и много далечна. През лятото на 2006 г. той вече има 5 мача за националния отбор на Сърбия и Черна гора и е получил наградата за най-добър млад играч на страната, когато попада в състава на младежкия тим за европейското първенство в Португалия. Вместо обаче да блесне с таланта си, Вукчевич се представя разочароващо в първия мач (0:1 от Германия). Това кара треньора Драгомир Окука (бъдещият наставник на Локомотив София) да го остави резерва за останалите двубои, а тимът стига до полуфиналите, където губи от Украйна след дузпи./БЛИЦ