Членът на Изпълкома на БФС Наско Сираков каза по какъв път трябва да се тръгне, за да се оправят нещата в родния футбол, за който посочи, че е в абсолютен колапс.

"Най-важното нещо е какво ще направи оттук нататък. Българският футбол е в абсолютен колапс. Радвам се, че предложението ми трима млади футболисти задължително да играят, се прие от Изпълкома. Сега назначаваме работна група, която да направи и други предложения. Това ще се гласува през януари, защото отборите трябва да се подготвят за подобно нещо. Но това е едно от малкото неща, които да се направят, за да започнем съживяването на българския футбол",

"Играчите в националния отбор идват отдолу. Дали е Любо Пенев или Моуриньо, разликата на на този етап ще е минимална, след като нямаме играчи, нямаме материал, нямаме нищо. Към това нещо вървим от много години, от 1994-а насам е така. За терените със Станимир Стоилов говорихме преди 10 години, а ни се смееха и казваха, че каквито са терените за едните, такива са и за другите. Но тогава имаше едно елементарно мислене. Децата ни трябва да играят на хубави терени и да стават големи спортисти. А и какво да очакваме от футбола, след като в последните 25 години държавата е абдикирала от него", каза Сираков.

В този момент към разговора се включи съпругата му Илиана Раева - "Държавата не се интересува не само от футбола. Тя е абдикирала от целия ни спорт. Поздравления за новия спортен министър Красен Кралев, който има отлично наблюдение над нещата и смятам, че ще работи в правилната посока. Смятам, че най-после случихме на спортен министър. Аз също като Симона Пейчева се разпалих след думите на Кубрат Пулев, че боксът не е художествена гимнастика, но се удържах. Само ще кажа, че художествената гимнастика е единственият ни спорт, който създаде световни шампиони тази година."

"В България има много машинисти във футбола, които не знаят правилната посока. Науката футбол в България се практикува много малко. В момента има недостиг на треньори в юношеския футбол", изтъкна един от проблемите Наско Сираков.

"Преди 9 години предложих на всеки шест месеца да изпращаме на разноски на БФС по двама специалисти на курс в най-големите страни. Само осем месеца по-късно се позамазаха нещата, а ако тогава го бяхме направили, сега щяхме да имаме поне 20 специалисти, които да са работили в най-големите школи. Любо сме го жертвали вече, но след една година пак ще се гледаме като котараци тук и ще се чудим какво да правим със следващия треньор. В България трябва да се направи програма за футбола, която да даде резултати след 10 години. Така направиха във Франция през 1994-а и в Германия през 1996-а. На първо време обаче трябва да се завишат критериите към клубовете за участието им в "А" група. Не може да участват отбори без тренировъчен терен, без изкуствен терен, без осветление. Да не говорим, че в чужбина са задължени да ги имат не само тези неща, а и общежитие за децата от школата. В БФС винаги правим компромиси, за да не намалим броя на клубовете в "А" група. Ако трябва да останат само 6 отбора, да играят по 6 пъти през сезона помежду си... Сега е моментът да се реже от корен и да се вдигнем нагоре. Трябва да се вземат наистина генерални решения", изложи вижданията си Наско Сираков.