ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

„Левски“ приема Черно море в мач от шестия кръг на „А“ група. Двубоят е от 20:00 часа на стадион „Георги Аспарухов“. Двата отбора са съседи в класирането, Черно море има 6 точки и е девети, „Левски“ е с 5 точки и е една позиция по-назад. За мнозина двубоят е битка между „сините“ легенди Наско Сираков и Георги Иванов-Гонзо. За първи път Иванов ще влезе в съблекалнята на „Герена“ като треньор на гостуващ отбор.

Какво се случи между двамата в последните няколко години? Ръка за ръка Наско като ръководител и Гонзо като футболист „Левски“ извоюва три шампионски поредни титли. Сираков беше важната фигура на върха на управлението, а Георги Иванов доставяше удоволствие на феновете с играта си на терена. Впоследствие Гонзо бе продаван няколко пъти, а Наско и Мъри излетяха от „Герена“ след решение на Тодор Батков. После дойде ред на Георги Иванов да стане спортен директор. Набързо успя да спечели Суперкупата на България като шеф с треньор Ратко Достанич. След това обаче сърбинът се провали, а Гонзо започна да спасява положението и да сяда на треньорската пейка. Така няколко пъти, но „Левски“ пропадаше и пропадаше. Феновете искаха тандема Наско и Мъри да бъде върнат на „Герена“, а с всеки изминал ден Гонзо потъваше в посредствеността. Иванов търпеше критики, не само от чужди, но и от свои и най-вече от...Наско Сираков. „Синята“ легенда не спираше да сипе критики за играта, организацията, управлението и всичко в „Левски“. Не подбираше определения и думи за Георги Иванов. На моменти размяната на реплики мина добрия тон.

Още през лятото на 2010 година Наско Сираков заяви: „На това ръководство дните му са преброени. Това, което се случва сега, е срам за този клуб. Не само аз съм обиден, а всички фенове на Левски. Това не е моят Левски. Не бих се върнал не като шеф, а дори и като зрител. Когато аз работех в клуба, приказката беше с хепиенд.“ Гонзо му отговори: Уверявам хората, че разрухата в развитието на Левски, за която се натрапва в медийното пространство, е лично мнение на определени специалисти, „милеещи“ за клуба. Въпреки тежките условия в Европа и България, клубът има ясна визия за развитието си. Колкото до „комети” и „орбити”, само да му кажа на господин Сираков, че около „Герена“ има и други „планети”, и то не по-малки от него, като Сашо Костов, Кирил Ивков, Стефан Аладжов, а да не намесваме и името на Гунди в такива „планети”.

Наско обаче не спря: „Няма кой да чака Гонзо да прави отбор. Левски трябва да има две цели през тази година, които да се изпълнят на живот и смърт – да влезе в групите на Лига Европа и да стане шампион. Така разбирам нещата. Като състезател и ръководител в Левски така съм разсъждавал. Няма да чакаме толкова години, за да станем веднъж първи. Докога да чакаме? Да докарат 90 футболисти, за да вземем титлата ли?

И още от Сираков от края на 2011 година: „Аз 3,5 години се изказвах в края на всяка година съвсем добронамерено и посочвах грешките. Сега им казах на тези бездарници, че трябва да си ходят, и наглецът Гонзо ме обвини, че три години вредя на Левски! Това за новия Левски през пролетта и есента го слушам всяка зима и всяко лято. Затова им казах, че са бездарници и трябва да си ходят! На мен ми омръзна да ме лъжат! Аз при всички положения ще се върна в Левски, рано или късно! Мисля, че с това ръководство всеки треньор е обречен. Да не се приказва, а да се работи правилно. Наслушах се три години на тъпотии, че работим от сутрин до вечер. Може да се работи по три часа на ден, но да знаеш какво правиш! На първо време трябва Батков и Гонзо да си тръгнат от Левски. Със същите „лоши футболисти“, както ги нарича Гонзо, аз щях да ги направя шампиони със затворени очи!

И „Фейсбук“ излезе на хоризонта, а Сираков атакува: „Един въпрос към Гонзо – кой докара тези играчи в Левски? Втори въпрос към Гонзо – знаеш ли, че футбола като материя не го разбираш? Трети въпрос, към всички в Левски – кога ще се изметете от „Герена“?

Георги Иванов контрира:
„Откакто съм шеф в Левски, постоянно съм критикуван и това се отразява на отбора. Хора, които са крайно деградирали – говоря за Наско Сираков, който между две залагания и партии на покер пише във Фейсбук. Ще бъде голяма грешка, ако Сираков се върне в Левски. Цели 3 години той работи против интересите на клуба. Вижте с кого се среща и ще се усетите. Вижте с кого пие кафето си. Преди работеше с хора от Ловеч и им помогна за двете титли, сега пък се вижда с хора от ЦСКА.

И така нататък...всичко бе на гърба на „Левски“, цялата тази вътрешна война на „сини“ любимци бе в ущърб на „Левски“. Днес е време за разплата и разчистване на сметки.

Levski_.jpg“Левски” – Черно мореmore1.jpg
 
Днес от 20:00 часа по ТВ 7
София, “Георги Аспарухов”
Съдия: Николай Йорданов
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
“Левски”: Пл. Илиев, Ст. Ангелов, Милиев, Перес, Старокин, Д. Димов, Бру, Велев, Гаджев, Родригес, Генков
Контузен: Пинто
Наказани: няма
 
Черно море: Китанов, Станчев, Александров, Котев, Венков, Бергонси, Расим, Георгиев, Младенов, Райков, Бакари
Контузени: Окоро, Паланков
Наказани: няма
 
Баланс: 97 мача, 56 победи за “Левски”, 27 равенства, 14 победи за Черно море, г.р. 189:81
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* “Левски” не е вкарвал повече от 2 гола във всеки от последните си 7 шампионатни мача (в тази статистика не се включва служебната победа над Етър от миналия сезон).
* Черно море заедно с Лудогорец е отборът с най-добра защита в първенството. Преди този кръг “моряците” са допуснали 1 гол или средно по 0,2 на мач.
* Черно море е отборът с най-слабото нападение от началото на сезона – 1 реализиран гол, средно по 0,2 на мач.
* “Моряците” са в серия от 4 поредни мача без допуснат гол.
* За първи път двата тима се срещат на 23 април 1949 година и двубоят завършва с победа на “Левски” с 4:2. Гостите повеждат с гол на Н. Недев, сините с 4 последователни гола на Л. Хранов-Мистри, Арс Димитров и Б. Цветков-Жук - 2, довеждат резултата до 4:1, а в края Хр. Конаков намалява на 4:2.
* Първото равенство 1:1 е регистрирано на 23 декември 1962 година. Голът за сините е дело на Т. Проданов в 44-ата минута, а за варненци Г. Димитров-Червения изравнява от дузпа в 55-ата минута.
* Най-големите победи на “Левски” над Черно море са две - с 6:0 на 1 октомври 1961 и на 19 май 2001 година.
* “Сините” са разгромявали Черно море с 5:1, 5:0, 4:1 (3 пъти) и 4:0 – 4 пъти.
 * Първият успех на Черно море в София е на 2 октомври 1952 година. Победния гол отбелязва К. Богданов-Картофа в 78-ата минута. Останалите 2 победи на “моряците” са с 2:1 през 1955 година и през 1958 година с 1:0.
* Най-много голове за “Левски” са отбелязали: 7 - М. Вълчев, 5 - Г. Ас-парухов-Гунди, Цв. Веселинов и П. Панов. 
* За “моряците” най-резултатни са били: 3 гола - Н. Димитров, с 2 - Т. Атанасов-Барона и М. Бакърджиев.
*Вече 55 години Черно море няма победа над “сините” в София!
* Смазващо превъзходство на “Левски” в последните 10 двубоя в столицата - 9 победи и само едно нулево равенство при голова разлика 27:3.
* Има 6 хеттрика на футболисти на “Левски”: М. Вълчев - 2 (в 2 последователни първенства при победи с 3:1), В. Митков, Н. Сираков, П. Михтарски и Н. Тодоров-Кайзера.
* Цв. Веселинов-Меци се разписва 5 пъти в 5 последователни мача - в първенствата 1968/69, 1969/70, 1970/71 и 1972/73 г.
* В полза на “Левски” са отсъдени 25 дузпи, като са реализирани 21. Пропускат Т. Такев, П. Пеев, Г. Чиликов и Хр. Йовов.
* В полза на “моряците” са отсъдени 3 дузпи и те са реализирани от Г. Димитров, К. Тахмисян и Б. Колев.
* 1 автогол в полза на Черно море - П. Петров от Левски.
* “Левски” и Черно море са играли в 6-ия кръг в столицата само веднъж, като “сините” имат победа с 4:0 през 2007 година.
* През август двата тима са играли 3 пъти в София и “Левски” е победил и в трите мача през 1968, 2001 и 2012 година.