Легендарният нападател на "Левски" Наско Сираков за пореден път атакува Тодор Батков, явно огорчен от незадоволителното представяне на любимия си отбор напоследък. Бившият национал обяви в студиото на btv, че при него и Станимир Стоилов "сините" са имали европейски тим, научен да побеждава. Сега обаче Батков го превърнал в "селски отбор".

- Вкарвал си 4 гола в един мач срещу ЦСКА, това ли е най-голямото ти постижение?
- Много е приятно, рядко се случва. Дори доста рядко могат да бъдат вкарани 4 гола в един мач. Но аз имам доста по-ценни голове в кариерата си.

- Какво е за теб ЦСКА?
- ЦСКА е противникът в България, който винаги най-много ме е стимулирал. Аз уважавам институжцията ЦСКА. Само един глупак не би уважавал ЦСКА. Имам огромни приятели от техния отбор. В това няма нищо лошо. Лошото е, че в момента и двата отбора не правят почти нищо.

- Кой е най-ценният ти гол?
- Като стойност и място, където съм ги отбелязал, това са попаденията му срещу Италия на Световното 1986-а и срещу Аржентина през 1994-а.

- Кой те запали по футбола?
- Първите стъпки... дядо ми. Той виждаше в мен някакъв потенциал. Когато бях във ваканция и им гостувах в Стара Загора, ме водеше на стадиона на Берое, за да ритам. Роден съм в Стара Загора, но се чувствам софиянец. Винаги съм живял в София и не се имам за старозагорец.

- Баща ти Петко Сираков беше легенда в борбата. Не искаше ли да станеш като него?
- Той искаше, но никога борбата не ме е привличала толкова, колкото футболът. Накара ме да избирам между три неща - борба, футбол и английска гимназия. Избрах футбола и не сгреших. Не си спомням баща ми като състезател. Когато съм се родил, той вече е приключвал кариерата си. Нормално е като всеки родител да се радва на успехите ми.

- Следеше ли ти оценките в училище?
- На 2-3 месеца ги следеше. Когато имах слаба оценка ми се отразяваше изключително зле, пребиваше ме. Биеше ме само заради това, че го лъжа. А аз като имах слаба оценка се страхувах да му кажа. И когато той разбереше, че го лъжа, беше страшно. Живяхме в Маджарово, бях много малък. Спомням си, че там бях в детска градина. С него ходихме постоянно за риба на Арда. Винаги съм изпитвал уникален респект към него. Когато почина ми беше много тежко. На всеки е тежко като загуби близък човек. А и в деня на погребението му трябваше да играя мач. Но съм сигурен, че той е горд от решението ми, защото знаеше, че животът ми е футбол. Аз тръгнах много рано по моя път. Първо заминах за Хасково във спортното училище, и вече на 18 години, след като влязох при мъжете на "Левски" започнах по-сериозно да мисля за футбола.

- Готов ли си да се завърнеш в "Левски"?
- Постоянно ми задават този въпрос. Представяте ли си какво ни е нивото на българския футбол, щом г-н Батков излиза и коментира играта. Той вчера каза, че "Левски" 8 години е играл със схема 4-3-3 и тимът се е разгръщал в атака, а в защита се е събирал. И тъй като сега имало промяна на футболистите, им било трудно. Разбира се, че "Левски" ще се разгръща в атака и ще се събира в защита. Това всеки отбор го прави. Изказването му се публикува навсякъде. Уникална глупост каза той. Нямам какво да деля с Тодор. Той е човек, който е направил много за "Левски". Постигнал е уникално нещо, за което трябва да му се отдаде заслуженото. От европейски тим, изграден, направен, за да побеждава, успя да превърне "Левски" в селски отбор. Три години му трябваха, за да заличи всичко положително, което беше натрупано. Макар и с много затруднения Тодор все пак стори и невъзможното, за да сведе респекта към отбора до минимум. Когато не можеш да преодолееш някои неща и такива работи стават. И когато разбереш, че любовта на хората не е насочена към теб, озлоблението става максимално. Батков не успя да преодолее собственото си его и това беше най-голямата му грешка. Той направи толкова почетни обиколки в паметните мачове на "Левски" в Европа, колкото футбoлистите.

- Кога беше по-щастлив - като футболист или шеф?
- Винаги съм бил щастлив, но много по-лесно ми беше, когато играех.

- Защо изостави "Левски" и отиде на сафари в Африка?
- При тогавашната ситуация, дори и сега да трябваше да решавам, пак щях да направя същия избор и да отида.

- Откъде е любовта ти към лова?
- Запалих се преди 15-ина години. Тогава бях много по-запален, отколкото сега.

- Вярно ли е, че те е гонила змия на въпросното сафари в Африка?
- Ужасна случка беше, в последния ден. Свършихме последния лов. Спяхме в една палатка с още един приятел. Той беше отвън и си чистеше обувките, а аз се къпех. Излизам от банята и посягам да си взема фланелката. Вдигам я и в този момент една змия си вдигна главата. Направих 2 метра скок назад. Видя ми се, че е черна мамба. Палатката обаче беше цип и не можах да го напипам в първия момент. Направо излязох гол навън и се развиках. Бях много уплашен. Пазачът дойде на момента и отиде да хваща змията. Казах му, че е луд. А той отиде, взе я и ми показа, че е гумена. Страшна шега, няма що. Животът ми стана черен за 2 минути.

- Какво си спомняш от сватбата ти с Илиана Раева?
- На косъм бях да не изконсумирам първата си брачна нощ заради Иван Вуцов. Точно тогава националният отбор заминаваше на 10-дневен лагер за мача в Сплит, после паднахме с 2:3 от Югославия и те се класираха. Другарят Вуцов изрично ме беше предупредил, че след сватбата заминавам с отбора за лагера във Варна. Беше ми казал, че трябва да летя от София към морето на сутринта в 6:30 часа. За малко да не изконсумирам първата си брачна нощ с Илиана. Но Нешка Робева обаче, по време на самата сватба, успя да смекчи нещата.

- Може ли Бойко Борисов да стане "Футболист на годината"?
- Бойко първо трябва да стане премиер на столетието и тогава да се насочи към футбола. Но с оглед на футболните му постижения, няма да се учудя той да спечели наградата за най-добър футболист за 2011 година.