Странни, та и ужасяващи неща се случват във втородивизионния футболен клуб Добруджа, където треньор е Светослав Тодоров.

След загубата от Черноморец в Бургас с 1:2 младият наставник е бил атакуван от фенове на тима. Десетина запалянковци причакали Тоди край пътя, докато той си е тръгвал от стадиона с личния си автомобил. Заедно с него са били съпругата му и техен познат, информираха ни наши източници от „Лазур”. Ултрасите изскочили пред колата, опитвайки се да я спрат. След като Тоди не спрял, започнали да я замерват с камъни, бутилки, някои блъскали по бронята с ръце и крака.

Началото било дадено по време на мача. В неговия край агитката на добруджанци скандирала: “Оставка, оставка!” и подигравателни подвиквания: „Дай им премии!”. Тодоров прибрал отбора след мача заради унизителните реплики по адрес на футболистите. Продължението последвало по-късно, превръщайки се в екшън.

БЛИЦ се свърза със Светослав Тодоров, но той беше лаконичен по- въпроса. Тоди потвърди за случая, като единственото, което пожела да каже, е че полицията и адвокатите му се занимават с инцидента, и че ще стигне докрай в търсене на правата си. 36-годишният специалист вчера е бил в полицията в Добрич, за да даде показания, като органите на реда са започнали разследване по случая с феновете, организирали атаката срещу треньора.

Младият специалист коментира и това, че след случая с Ивайло Петев нищо не може да го изненада. И че се чувства унизен, неоценен и отвратен от това, което е станало с него и семейството му, като е имало и трети човек в колата - бивш футболист на отбора. Но атаката според него е целенасочена и се базира на лична основа.

"Така стана, че човек, който със зъби и нокти се бори да има отбор, пречи на отбора. Искам да успокоя така наречените „фенове”, че така или иначе си тръгвам от Добрич след края на сезона, ако естествено дотогава не ми бъде поискана официално оставката от спортната комисия”, каза още Тоди, с което изказването му пред БЛИЦ приключи.

Цялата тази история е грозна и шокираща. БЛИЦ пита - кой нормален човек ще тръгне да атакува треньора след загуба, която нито е от финал за Купа, нито е историческа, нито пък пагубна за клуба. Добруджа е в средата на таблицата на “Б” група, а миналия сезон, когато отново Светослав Тодоров бе начело на отбора, записа серия от отлични резултати. Тогава тимът бе близо до влизането в елита, но нищо не се получи. И не заради работата на младия специалист, а поради други причини.

Ако в Добруджа имаше солиден бюджет, ако онзи ден играха финал на финалите и го беше загубил, тогава – хайде, може да има някакво обяснение за подобна атака. Макар че постъпката пак щеше да си остане вандалска.

“Има много премълчани неща, които някой все някога трябва да ги каже. Упорито се говори за напрежение между треньора и хората над него. Президент и директор са в оставка от месец и половина, а клубът не е осигурил нито една премия за отбора този сезон. А още по- интересна е реакцията на ръководството на клуба или по-точно липсата на такава, по случая в Бургас. Явно такива неща се приемат за нормални. Има такива, които се опитват да всяват напрежение в отбора и да злепоставят Тоди. За жалост цялата тази нажежена обстановка достигна своя пик – Светослав Тодоров бе нападнат. Защо? Дали някой не стои зад атаката? Едва ли феновете, ако можем да ги наречем такива, ще тръгнат ей така на саморазправа”, категорични са привърженици нa Добруджа.

Факт е, че Светослав Тодоров се е нагърбил с част от финансирането на клуба, като всеизвестно е, че осигурява премии на футболистите от началото на сезона. Хиляди левове от личните му средства са вложени в подготовката на отбора и ползването на кондиционни треньори , диетолози и психолог от Англия. Освен това работи без заплата и взе брат си за помощник треньор, който също работи без заплата. Наши източници потвърдиха, че Тоди е поел и разходите по нощувката и храненето в Бургас преди мача с Черноморец.

“Всички сме зад нашия треньор. Шокираните сме от това, което се е случило. Нямаме думи, с които да опишем тази постъпка. Това е човекът направил всичко за нас, човекът, който ни учи на професионализъм, тактика и това как да уважаваме футбола и да бъдем отбор и в добро, и в лошо. Винаги ни е помагал и се е старал да ни даде най-доброто от себе си. Той е основната причина да останем в отбора. Ние сме едно, атаката срещу него е атака срещу нас”, защитиха пред БЛИЦ наставника си футболисти на Добруджа.
ПЛАМЕН ВАНЕВ/БЛИЦ