Сдружението на футболните фенове в България отказа участие на европейския фенски турнир в град Лвов, Украйна. Българският отбор е шампион на Европа по футбол за запалянковци в последните три години.

В страницата си във фейсбук сдружението обяснява постъпката си:

„Взехме решение да не участваме тази година поради следните причини. И през трите години бяха получени забележки за „крайно десни“ прояви на българските участници и за твърде сериозното отношение към представянето си, защото „турнирът бил само за забавление“.

За българските състезатели-фенове отношението няма как да не е сериозно, щом се играе с фланелки на българския национален отбор и се свири химна на България пред българското знаме.

 Войната в Украйна превръща всяко спортно събитие в пропаганда на политиката на управляващите сили, които влошиха драматично положението на украинските граждани, включително и на многобройното българско население, а това прави невъзможно нашето участие. Жалко за украинските патриоти, които не разбраха за какво ги използват.

Там, където президентът Росен Плевнелиев получава награди, за нас няма смисъл да ходим”.

Решението е взето на 26 март, събота, на Общото събрание на сдружението, проведено в Пловдив. Целият текст на документа е качен на страницата на Елена Ваташка – председател на сдружението на футболните привърженици в България.

Още по темата за Плевнелиев - ТУК!​