Висшият съдебен съвет (ВСС) се разцепи вчера по въпроса дали магистратите имат право да членуват в Изпълкома на БФС, пише в днешния си брой "7 дни спорт".

Заседанието беше по повод на жалбата на Ивайло Дражев за конфликт на интереси, заради членството на председателя на Пето отделение във Върховния административен съд Андрей Икономов и на висшия прокурор Камен Михов в ръководството на съюза. Специална комисия във ВСС беше извършила проверка по поставения от Дражев въпрос и излезе с мнение, че конфликт на интереси няма. Според тях БФС е сдружение с нестопанска цел и двамата магистрати работят за благото на футбола безвъзмездно.
 
Това обаче се прие на нож от доста от членовете на ВСС, последва продължителна дискусия и в крайна сметка съветът отказа да подкрепи мнението на колегите си от комисията. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев каза, че ще гласува против, ако се вземе решение, че няма конфликт на интереси. Той цитира чл. 5 от Закона за конфликт на интереси и Закона за съдебната власт. Там пише, че съдиите и прокурорите нямат право да членуват в управителните съвети на юридически лица с нестопанска цел, които извършват стопанска дейност. Точно такава е и съдебната регистрация на БФС, а съюзът продава билети за мачове, извършва търговска дейност и е страна по договор за тв права на стойност 50 млн. лв.
 
“Категорично твърдя, че има несъвместимост между позицията на действащ магистрат и член на подобен орган във ВСС. Има ясна опасност от търговия с влияние”, твърди Пенчев.
 
В съвета имаше и хора, които считат, че няма конфликт на интереси. Защитник на тази теза бе бившият шеф на Софийския районен съд Иван Колев, който обаче е и председател на правната комисия в БФС. Той защити участието на Икономов и Михов в Изпълкома и цитира няколко закона. Според него БФС не реализира печалби с дейността си.
 
“Това е смешно. Не може ВСС да издава тълкувателни решения върху закона. Така утре някой може да реши, че магистратите могат да бъдат и търговци”, опонира Константин Пенчев.
 
Въпросът стана твърде деликатен и по предложение на Анелия Мингова ВСС реши да се произнесе след месец. Заседанието, което ще се проведе в Пампорово, ще бъде закрито за медиите./БЛИЦ